default-image

Καταργήθηκε στο Μέριλαντ η θανατική ποινή

Κόσμος
Καταργήθηκε στο Μέριλαντ η θανατική ποινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ υπέγραψε την κατάργηση της θανατικής ποινής, κάνοντας την πολιτεία την πρώτη στον λεγόμενο αμερικανό Νότο που απομακρύνεται από την εσχάτη των ποινών.

Η βαρύτερη πλέον καταδίκη που θα μπορεί να επιβάλλεται στο Μέριλαντ, που εισάγεται με το νέο πλαίσιο, είναι η κάθειρξη σε ισόβια χωρίς αναστολή. Η κατάργηση είχε υπερψηφιστεί προ μηνών από το κοινοβούλιο της Πολιτείας.

Το Μέριλαντ γίνεται έτσι η πρώτη πολιτεία νότια της γραμμής των Μέισον και Ντίξον (παραδοσιακά θεωρείτο το «σύνορο» βορρά και νότου) η οποία κυρώνει εκκρεμείς νόμους ή διατάγματα για κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο κυβερνήτης Μάρτιν Ο'Μάλλεϊ -που θεωρείται ένας από τους πολιτευτές που ίσως διεκδικήσουν το 2016 το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για το Λευκό Οίκο- υπερασπίστηκε την υπογραφή της κατάργησης λέγοντας πως η θανατική ποινή δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα, εφαρμόζεται με φυλετικές προκαταλήψεις και δεν αφήνει περιθώριο επανόρθωσης σε περίπτωση αδικίας.

«Με την κατάργηση, το Μέριλαντ τερματίζει ουσιαστικά μία πολιτική που δεν λειτουργεί» τόνισε ο Ο'Μάλλεϊ.

Από το 2007, έξι πολιτείες (Κονέκτικατ, Ιλινόις, Νέο Μεξικό, Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ πριν το Μέριλαντ) έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή. Από την επαναφορά της εσχάτης των ποινών στο Μέριλαντ το 1958, έχουν καταδικαστεί σε αυτήν 58 άτομα αλλά έχουν εκτελεστεί μόνο πέντε. Η τελευταία εκτέλεση στο Μέριλαντ έγινε το 2005 και αυτήν την στιγμή στη «γραμμή» για εκτέλεση βρίσκονται πέντε άτομα.

Σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, ο αριθμός των εκτελέσεων έχει αρχίσει να μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Από το «ζενίθ» του 1999 με 98 εκτελέσεις, όπως αναφέρει το Reuters, πέρυσι και πρόπερσι ο αριθμός έπεσε στις 43 -φέτος, ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο με 10 εκτελέσεις μέχρι στιγμής.

Αδιαμφισβήτος πρωταθλητής στον αριθμό εκτελέσεων είναι το Τέξας, με 496 εκτελέσεις. Ακολουθεί από απόσταση η Βιρτζινια, με 110 εκτελέσεις.

In.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News