default-image

Τα "αρπακτικά της ελευθεροτυπίας"

Κόσμος
Τα "αρπακτικά της ελευθεροτυπίας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κατάλογος των «αρπακτικών της ελευθεροτυπίας» που συντάσσουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) περιλαμβάνει φέτος 39 ονόματα: πρόκειται για αρχηγούς κρατών, πολιτικούς ή θρησκευτικούς ηγέτες, αντάρτες ή εγκληματικές οργανώσεις που λογοκρίνουν, φυλακίζουν, απαγάγουν, βασανίζουν και ορισμένες φορές δολοφονούν δημοσιογράφους.

Στον φετινό κατάλογο περιλαμβάνονται πέντε νέα ονόματα: ο νέος πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η οργάνωση Μέτωπο Αλ Νόσρα στη Συρία, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, οι ένοπλες οργανώσεις του Βαλουχιστάν στο Πακιστάν και οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές των Μαλδίβων.

Οι RSF σημειώνουν ότι ένα "αρπακτικό" μπορεί να αντικαταστήσει ένα άλλο, επισημαίνοντας ότι «ο Σι Τζινπίνγκ παίρνει τη θέση του τέως προέδρου Χου Τζιντάο αφού η αλλαγή προσώπου δεν αλλάζει το σύστημα».

Ταυτόχρονα, έχουν αφαιρεθεί τέσσερα 'αρπακτικά': ο πρώην υπουργός Πληροφοριών της Σομαλίας Αμπντουλκαντίρ Χουσέιν Μοχάμεντ, ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το γεγονός ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα περιλαμβάνεται στη λίστα «συμβολίζει την εξέλιξη της συριακής κρίσης καθώς οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης γίνονται ολοένα και πιο αδιάλλακτες και φιλύποπτες απέναντι στα μέσα ενημέρωσης».

Από τις 15 Μαρτίου 2011 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 23 επαγγελματίες δημοσιογράφοι και 53 πολίτες-δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη άλλων επτά.

Αυτά τα αρπακτικά «ευθύνονται για τους χειρότερους εκβιασμούς σε βάρος των μέσων ενημέρωσης και των εκπροσώπων τους. Οι πράξεις τους γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές: το 2012 ήταν μια χρονιά βίαιη για τους ανθρώπους του Τύπου, καθώς ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν (έφτασαν τους 90) έσπασε κάθε ρεκόρ», υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της RSF.

Ο κατάλογος αυτός για τους διώκτες της ελευθερίας του Τύπου δημοσιεύεται κάθε χρόνο, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας, την Παρασκευή 3 Μαΐου.

Όπως υπενθύμισε ο Ντελουάρ, είναι «μια ευκαιρία να τιμήσουμε όλους τους δημοσιογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, που πληρώνουν με τη ζωή τους, με τη σωματική τους ακεραιότητα ή με την ελευθερία τους τη δέσμευσή τους στην ελευθεροτυπία και να καταγγείλουμε την ατιμωρησία των αρπακτικών».

Σε ότι αφορά την γενικότερη ελευθερία του Τύπου (Press Freedom Index), στις πρώτες δέκα θέσεις για το 2013 είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα, η Δανία, το Λιχτενστάιν, η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία και η Σουηδία.

Η Ελλάδα είναι 84η, καταγράφοντας πτώση 14 θέσεων από το 2012 ενώ υπενθυμίζεται ότι είχε πτώση 35 θέσεων μεταξύ του 2009 και του 2010 (από την 35η στην 70η).

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News