Κόσμος

Δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για την απόφαση Μοράλες

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας να απελάσει από τη χώρα την αμερικανική υπηρεσία για την διεθνή ανάπτυξη USAID, διαψεύδοντας ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες που της απηύθυνε ο πρόεδρος Έβο Μοράλες ότι αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Ο Μοράλες ανακοίνωσε την αποπομπή από τη Βολιβία της αμερικανικής υπηρεσίας στη διάρκεια ομιλίας του χτες με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η USAID βρίσκεται στη Βολιβία από το 1964 «για πολιτικούς λόγους κι όχι για κοινωνικούς σκοπούς» επεσήμανε ο πρόεδρος. Η USAID κι άλλες θεσμικά όργανα που συνδέονται με την αμερικανική πρεσβεία στη Λα Πας «συνωμοτούν κατά του λαού και κυρίως κατά της εθνικής κυβέρνησης», επέμεινε ο Μοράλες.

«Ποτέ πιά USAID, που χειραγωγεί, που χρησιμοποιεί τους αδελφούς ηγέτες, που χρησιμοποιεί τους συντρόφους της βάσης μοιράζοντάς τους ελεημοσύνη», τόνισε.

«Η αμερικανική κυβέρνηση λυπάται βαθύτατα για την απόφαση της βολιβιανής κυβέρνησης να εκδιώξει την αμερικανική υπηρεσία. Εμείς απορρίπτουμε τις κατηγορίες. Αντικείμενο της USAID από το 1964 είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βολιβίας και να βελτιώσει την καθημερινή ζωή του πληθυσμού της», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Πάτρικ Βέντρελ.

Μετά μία πενταετία προσπαθειών για την εξομάλυνση των, τεταμένων, σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, «η απόφαση αυτή αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη πως η κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ενδιαφέρεται γι' αυτήν την οπτική γωνία», πρόσθεσε ο Βεντρέλ.

Σχόλια