Κόσμος

"Τραπεζική ένωση, η προτεραιότητα της Ε.Ε."

Η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης είναι θα πρέπει να είναι η πρώτιστη προτεραιότητα της ΕΕ, υποστήριξε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, επισημαίνοντας πως «δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος» κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Λέτα εξέφρασε την εκτίμηση πως για να καταπολεμηθεί ο «εφιάλτης» της ανεργίας, «μία από τις πρώτες προϋποθέσεις» είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τυγχάνουν χαμηλότερων επιτοκίων.

«Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση, όπως μόλις τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, είναι εδώ, την αποφασίσαμε, θα πρέπει να την εφαρμόσουμε και δεν θα πρέπει να χάνουμε χρόνο γι' αυτό», πρόσθεσε.

«Είναι το πρώτο μεγάλο σημείο για τη λύση, την επιτυχία, μεταξύ των τεσσάρων» προτεραιοτήτων, μαζί με την «οικονομική, χρηματοπιστωτική και πολιτική ένωση», επεσήμανε ο Λέτα.

Από την πλευρά του, ο Ολάντ υπογράμμισε πως η «πορεία για την επιστροφή στη δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει «να προσαρμοσθεί στην πραγματικότητα της ανάπτυξης» και πως η ΕΕ οφείλει «να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα όπως εκείνη που έδειξε για την σταθερότητα στην ευρωζώνη και στην δημοσιονομική σοβαρότητα».

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και η πολιτική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες μας», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη.

«Όσον για την δημοσιονομική πορεία, αυτή θα πρέπει να προσαρμοσθεί σ' αυτό που αποτελεί την πραγματικότητα της ανάπτυξης, και για να αποδείξουμε καλλίτερα πως δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τίποτε σε σχέση προς τις υποχρεώσεις μας, να χαλιναγωγήσουμε τις δημόσιες δαπάνες», πρόσθεσε ο Ολάντ, υπερασπιζόμενος τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει για την αναθέρμανση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας.

Ο Λέτα προειδοποίησε από το Παρίσι για μία «δημοκρατική καταστροφή» που απειλεί την Ευρώπη «εάν οι πολίτες της χάσουν το ηθικό τους» και θα την οδηγήσει να γίνει μία «κακή μητέρα».

«Θα πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να τους συνδράμει. Εάν αντιθέτως η Ευρώπη απογοητεύσει τους πολίτες, αυτό θα μας φέρει ενώπιον μίας δημοκρατικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Λέτα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Θα πρέπει να δράσουμε κατά τρόπον ώστε να συντονισθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση», ζήτησε ο Λέτα.

«Εάν δεν διαπιστώσουμε πως Ευρώπη σημαίνει ευημερία, ευκαιρίες, ανάπτυξη, εάν θεωρήσουμε πως η Ευρώπη είναι μία κακή μητέρα, αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημοκρατία, επειδή οι πολίτες θα αντιδράσουν ενάντια σε αυτήν την Ευρώπη -κακή μητέρα», επέμεινε ο Λέτα.

Για τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, «αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να αντλήσουμε από την ιταλική εμπειρία: θα πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει τον κόσμο, δεν θα πρέπει να τον φέρει σε δύσκολη θέση».

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια