default-image

Οι συγκεντρώσεις στην Κύπρο για την Πρωτομαγιά

Κόσμος
Οι συγκεντρώσεις στην Κύπρο για την Πρωτομαγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με συγκεντρώσεις, ομιλίες, πορείες και άλλες εκδηλώσεις τίμησαν τα εργατικά συνδικάτα της Κύπρου την εργατική Πρωτομαγιά.

Χωριστές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, ενώ η ΔΕΟΚ τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά με εκδήλωση χθες βράδυ στη Λευκωσία.

Μιλώντας στη συγκέντρωση της ΣΕΚ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης χαρακτήρισε διαφορετική από τις προηγούμενες τη φετινή Πρωτομαγιά καθώς ο κυπριακός λαός, είπε, «βιώνει τον εφιάλτη της ανεργίας και της στέρησης».

Ο κ. Μάτσας χαιρέτισε τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι η ΣΕΚ, μακριά από ακρότητες και λαϊκισμούς, θα συνεχίσει να παλεύει για την προστασία των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση της ΣΕΚ, η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα, την διάσωση του κράτους και της οικονομίας και την εξεύρεση λύσεων και διεξόδων στα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν.

Τόνισε ακόμη ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, ώστε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν να είναι ισορροπημένα και κοινωνικά αποδεκτά και ταυτόχρονα να λειτουργούν θετικά για την αγορά εργασίας και την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Σε ομιλία του στη συγκέντρωση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία δεν επιτρέπουν σπατάλες και άσκοπες δαπάνες.

Η συγκέντρωση της αριστερής ΠΕΟ αποτέλεσε βήμα έντονης κριτικής των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε σε ομιλία του ότι το κούρεμα των καταθέσεων ήταν αποτέλεσμα «συνειδητής υποταγής των κυβερνώντων».

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ «να μην πουν ότι δεν γνώριζαν το μέγεθος του προβλήματος της οικονομίας».

Επανέλαβε την θέση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ και επαναφορά του εγχώριου νομίσματος, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να δώσει την προοπτική ανάπτυξης στη βάση ενός νέου μοντέλου.

Εξ άλλου, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι τα μέτρα που ενέκρινε χθες η Βουλή δεν είναι το τέλος των πιέσεων και των εκβιασμών. Ο κ. Κυρίτσης ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα στήριξης των ανέργων, με πρώτη προτεραιότητα την επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News