Κόσμος

Το σκάνδαλο με τον Χένες έφερε πτώση στη Μέρκελ

Το σκάνδαλο φοροδιαφυγής που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Μπάγερν Μονάχου και στενού συμμάχου της καγκελαρίου, Ούλι Χένες, φαίνεται πως επηρεάζει άμεσα και τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, καθώς νέα δημοσκόπηση δείχνει σημαντική πτώση των Χριστιανοδημοκρατών κατά τρεις μονάδες.

Η δημοσκόπηση του περιοδικού Stern που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη καταγράφει ποσοστό 39% για τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Χριστιανοκοινωνιστές, το χαμηλότερο μέσα στο 2013, γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει να θορυβεί τη «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης.

Η ίδια άλλωστε, ως γνώστης των πολιτικών διεργασιών, είχε σπεύσει άμεσα να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον πάλαι ποτέ φίλο Ούλι Χένες, ο οποίος κατηγορείται ότι έχει ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς του που φέρεται να προέρχονται από φοροδιαφυγή.

Από την άλλη πλευρά από την πτώση αυτή δεν φαίνεται να κερδίζουν κάτι οι Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι παρέμεινα στο χαμηλό διετίας του 23% σε μεγάλη απόσταση από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση για την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται σφοδρή κριτική για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει, καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων ενδέχεται να είναι οριακοί γεγονός που ίσως την αναγκάσει να οδηγηθεί σε ένα νέο «Μεγάλο Συνασπισμό».

Μπορεί το κόμμα του Φίλιπ Ρέσλερ να παραμένει στο 5%, ποσοστό που απαιτεί προαπαιτούμενο για να μπει στη Βουλή, ανεβάζοντας το ποσοστό του κυβερνητικού συνασπισμού στο 44%, ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι σε πέντε μήνες από τώρα οι Φιλελεύθεροι θα βρίσκονται στη Βουλή.

Στην αντίπερα όχθη οι Πράσινοι που ανακοίνωσαν ότι είναι θετικοί στο ενδεχόμενο να συνεργαστούν με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD καταγράφουν ποσοστά της τάξης του 14% που ανεβάζουν το αντίστοιχο ποσοστό της αντιπολίτευσης στο 37%.

Αίνιγμα αποτελεί το νέο κόμμα που τάσσεται υπερ μιας επιστροφής στο μάρκο και συγκεντρώνει μέχρι στιγμή 3% σε μόλις λίγους μήνες ζωής, ενώ η Αριστερά του Die Linke συγκεντρώνει ποσοστό 8%.

Βέβαια, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με την Αριστερά, ωστόσο, ενδέχεται να κινηθούν προς μια συνεργασία με το νέο κόμμα εφόσον εκείνο μπει στη Βουλή.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια