default-image

Ταραχές στην Κωνσταντινούπολη

Κόσμος
Ταραχές στην Κωνσταντινούπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταραχές σημειώθηκαν σήμερα, Πρωτομαγιά, ανάμεσα σε αστυνομικούς και δεκάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι Αρχές έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση λόγω των εργασιών ανακαίνισης στη πλατεία Ταξίμ.

Οι μονάδες καταστολής έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις στη συνοικία Μπεσίκτας, η οποία βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ.

Το πρωί στις 8:20 οι συγκεντρωμένοι μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εργατικής συνομοσπονδίας Disk στο Σισλί της Πόλης επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς το Ταξίμ, αλλά επενέβη η αστυνομία με γκλομπς, πεπιεσμένο νερό και δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και μέσα στα γραφεία της Disk, αλλά και στον κήπο του κρατικού νοσοκομείου στο Σισλί, όπου προσπάθησαν να καταφύγουν οι εργαζόμενοι. Μεταξύ των τραυματιών που μετακομίστηκαν στο νοσοκομείο είναι και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκιουρσέλ Τεκίν, ο οποίος δήλωσε πως «έφυγε ο βαθμοφόρος Κενάν Εβρέν και ήρθε ο μη βαθμοφόρος Ερντογάν».

Παρόμοιες καταστάσεις συνέβησαν και στις περιοχές Μπεσίκτας και Μετζιντιγιέκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Disk, Κανί Μπέκο, έκανε λόγο για «φασιστική δικτατορία».

«Θάνατος στο φασισμό», «Ζήτω η Πρωτομαγιά», φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ύστερα από τα προσκλητήρια κομμάτων της αριστεράς και συνδικάτων, ρίχνοντας παράλληλα πέτρες κατά των δυνάμεων καταστολής.  

Τα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκονται στη συνοικία Μπεσίκτας φρουρούνταν από πολλές δεκάδες αστυνομικούς και ένα τεθωρακισμένο, ενώ περίπου 40 χιλιάδες είναι οι αστυνομικοί που έχουν κινητοποιηθεί λόγω της ημέρας.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ, κρίνοντας ότι το εργοτάξιο που λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην πλατεία για να εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που αναμένονται να προσέλθουν.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο Disk αποφάσισε ωστόσο αψηφήσει την απαγόρευση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News