Κόσμος

Άρωμα… κινητοποιήσεων

Οι αρωματοποιοί ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις δημιουργίες τους απέναντι στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βάλει περιορισμούς στα υλικά που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με αλλεργίες.

Διάσημοι Οίκοι φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τους αναγκάσει να αλλάξουν τις φόρμουλες ακόμα και κλασικών αρωμάτων όπως το  Chanel No. 5, που δημιουργήθηκε το 1921. Αυτό θα σήμαινε ότι εκατοντάδες αρώματα που έχουν αφήσει εποχή θα υποστούν αλλαγές και η σχετική βιομηχανία με τζίρο 18.9  δισεκατομμύρια ευρώ θα υποστεί σημαντικές ζημιές.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα αρώματα δεν θα είναι πια τα ίδια και ότι οι αρωματοποιοί του μέλλοντος θα έχουν στη διάθεση τους πολύ λιγότερα υλικά για να δημιουργήσουν στο κοντινό μέλλον αν περάσει η νομοθεσία της Κομισιόν.

Στο στόχαστρο της επιτροπής έχουν βρεθεί 12 ουσίες ανάμεσα τους το κίτρο που θα υποχρεώσουν τους αρωματοποιούς να τροποποιήσουν φόρμουλες κάτι που σύμφωνα με τους επαγγελματίες θα ισοδυναμεί με καταστροφή.

Οι ουσίες αυτές είναι αναντικατάστατες για τους αρωματοποιούς όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1-3% των κατοίκων είναι αλλεργικοί ή θα εκδηλώσουν αλλεργία σε υλικά που χρησιμοποιούνται στα αρώματα.

Όμως οι αρωματοποιοί απαντούν ότι οι πελάτες μπορούν να κάνουν την επιλογή τους, διαβάζοντας τα συστατικά του κάθε αρώματος.    

Σχόλια