Κόσμος

Ανυπόστατοι οι φόβοι για την Ιταλία

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιταλία δεν μπορεί να επισπευσθεί εξαιτίας ανυπόστατων φόβων ότι η χώρα απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης, δήλωσε ο Ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο οποίος συναντήθηκε με την Καγκελάριο Μέρκελ στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του στο Βερολίνο.

Ο Ναπολιτάνο, η θητεία του οποίου βαίνει προς το τέλος της,  δήλωσε στους δημοσιογράφους,  ότι το ιταλικό Σύνταγμα απαιτεί τη μεσολάβηση 20 ημερών από τις εκλογές -που διεξήχθησαν την Κυριακή και την Δευτέρα- μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου.  

«Η Ιταλία δεν δημιουργεί κίνδυνο μετάδοσης για κανέναν», είπε ο Ιταλός πρόεδρος απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε ότι το αδιέξοδο που προέκυψε στην Ιταλία από τις εκλογές έχει μεγεθύνει τον κίνδυνο διάδοσης της αναστάτωσης στις αγορές και στις άλλες χώρες του ευρώ.  

Επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα των ελληνικών εκλογών ο Σόιμπλε προέτρεψε το ιταλικό πολιτικό προσωπικό να συστήσει σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο, τονίζοντας ότι «ουδέποτε υποστήριξα πως η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει».

Σχόλια