Κόσμος

Αντίο μάταιε κόσμε με… χιούμορ

Έναν διαφορετικό τρόπο για να αποτίνουν φόρο τιμής στους νεκρούς έχουν υιοθετήσει κάτοικοι στην Γκάνα καθώς διηγούνται την ιστορία του κάθε μακαρίτη μέσα από το φέρετρο του.

Στην παραθαλάσσια πόλη Τέσι μια οικογενειακή επιχείρηση γραφείου τελετών προσπαθεί να δώσει στην τελευταία κατοικία κάθε κατοίκου ένα προσωπικό στίγμα ανάλογα με το τι έκανε εν ζωή, όπως για παράδειγμα το φέρετρο μιας νοικοκυράς που έχει το συμβολικό σχήμα μιας χήνας καθώς φρόντιζε με μεγάλη επιμέλεια τα παιδιά της.

Εδώ και 50 χρόνια η τέχνη αυτή αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης που δίνει άλλη διάσταση στο θάνατο. Οι δημιουργοί αυτών των πρωτότυπων έργων προσπαθούν να δώσουν ένα όσο το δυνατόν πιο προσωπικό στυλ για τον κάθε νεκρό βασισμένοι στο επάγγελμα, τα γούστα, τις ιδιαιτερότητες και το χαρακτήρα του με τις απαραίτητες φυσικά πινελιές παράδοσης.

Για παράδειγμα αν κάποιος είχε γεννηθεί κοντά στη θάλασσα ή αγαπούσε το υγρό στοιχείο το φέρετρο του θα έχει το σχήμα ψαριού, αν ασχολούνταν με τον κινηματογράφο ή τη φωτογραφία θα μοιάζει με φωτογραφική μηχανή ή αν ήταν αγρότης με… τομάτα!  

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι οι τεχνίτες που έχουν το γραφείο τελετών έχουν σχεδιάσει και τα δικά τους φέρετρα που μοιάζουν με ξυλουργικά εργαλεία. Κάθε ένα από αυτά απαιτεί από δυο εβδομάδες μέχρι ένα μήνα έως ότου ολοκληρωθεί ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 400 και φτάνουν έως τα 2000 δολάρια ΗΠΑ πολύ περισσότερο από τον ετήσιο μισθό , για τα πιο ακριβά, ενός εργάτη στην Γκάνα.

Η οικογένεια πάντως έχει γίνει διάσημη καθώς η φήμη της έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Γκάνα με αποτέλεσμα να δέχονται παραγγελίες κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Γερμανία.  

Σχόλια