Κόσμος

Το «αντίο» του Πάπα

Αποχαιρέτισε το ποίμνιο του, ο Πάπας Βενέδικτος XVI κάνοντας το τελευταίο πριν την παραίτηση του κήρυγμα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώπιον 200.000 πιστών. Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του, ότι «κάποιες φορές φαινόταν σαν ο Κύριος να κοιμόταν, αλλά ο Κύριος δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία του».

Αφού χαιρέτισε το πλήθος διασχίζοντας την πλατεία  με το ανοιχτό αμαξίδιο, ο Βενέδικτος XVI πήρε θέση μπροστά από τους καρδινάλιους και διάβασε  κείμενα  της Καινής Διαθήκης σε διάφορες γλώσσες. «Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, θα σας κρατώ πάντα στις προσευχές μου» είπε ο Πάπας ξεκινώντας την ομιλία του. «Προχώρησα σε αυτό το βήμα ,  γνωρίζοντας πλήρως τη βαρύτητα και την σπανιότητα της πράξης, ωστόσο με πνεύμα βαθιάς γαλήνης». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν θα κατέβω από τον Σταυρό αλλά θα μείνω στην υπηρεσία της Εκκλησίας δια της προσευχής». Κάλεσε, μάλιστα, τους πιστούς να προσευχηθούν για τους Καρδιναλίους και τον Πάπα που θα εκλέξουν.    Ο Πάπας είπε πως η παραμονή του στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας είχε στιγμές ευχάριστες αλλά και δύσκολες. «Το σκάφος πέρασε λιακάδα αλλά και κύματα» είπε. «Κάποιες φορές φαινόταν σαν ο Κύριος να κοιμόταν, αλλά ο Κύριος δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία του». Σημειώνεται ότι ο Ποντίφικας  θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την αυριανή παραίτησή του.

Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος XVI και δεν θα αποκαλείται Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Όπως ανακοίνωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού, ο  85χρονος Βενέδικτος ΙΣτ' θα φορά μόνο το λευκό ράσο του και θα παραδώσει το χρυσό δαχτυλίδι που συνοδεύει τη θέση του, γνωστό και ως δαχτυλίδι του ψαρά, ενώ η προσωπική του σφραγίδα θα καταστραφεί, με τον τρόπο που καταστρέφεται όταν ένας Πάπας πεθαίνει.

Σχόλια