Κόσμος

Νέα Υόρκη: Απέλαση και πρόστιμο σε Έλληνα που έκλεψε πίνακα

Ένας 29χρονος Έλληνας, που τον περασμένο Ιούνιο άρπαξε από την γκαλερί του Μανχάταν έναν πίνακα του Νταλί και τον έβαλε σε μία σακούλα από ψώνια, τη στιγμή που οι κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν το γεγονός, καταδικάστηκε σε απέλαση και πρόστιμο 9.100 δολαρίων από δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Φοίβος Ισταυρίογλου έκλεψε τον πίνακα "Cartel de Don Juan Tenorio", αξίας 150.000 δολαρίων, τον οποίο ο διάσημος ζωγράφος είχε φιλοτεχνήσει το 1949. Μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων της κλοπής, ο πίνακας ταχυδρομήθηκε ανωνύμως από την Ελλάδα στη διεύθυνση της γκαλερί του Μανχάταν, από όπου εκλάπη.

Στη συνέχεια, ο Φοίβος Ισταυρίογλου έλαβε πρόσκληση από έναν ανακριτή που υποδυόταν τον ιδιοκτήτη της γκαλερί για να επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη, προσφέροντάς του «μία θέση συμβούλου». Έτσι, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο "Κένεντι" συνελήφθη από την αστυνομία.

Παρουσιαζόμενος στο δικαστήριο, ο νεαρός Έλληνας είχε υποστηρίξει ότι ήταν αθώος και μετά από σύντομη ακροαματική διαδικασία είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100 χιλιάδες δολάρια. Χθες, ομολόγησε την ενοχή του, τονίζοντας ότι «ήταν μια ηλίθια πράξη».

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε να καταβάλει 9.100 δολάρια και να απελαθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο μέχρι την απέλασή του, θα περάσει δύο εβδομάδες στη φυλακή.

Σχόλια