default-image

Εκκλήσεις και παραινέσεις από Βερολίνο προς Ρώμη

Κόσμος
Εκκλήσεις και παραινέσεις από Βερολίνο προς Ρώμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στο Βερολίνο εξαιτίας του αποτελέσματος των ιταλικών εκλογών και της ανησυχίας ότι τα σενάρια ακυβερνησίας μπορεί να επαληθευτούν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, απηύθυνε έκκληση για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στη Ρώμη. «Είναι σημαντικό και προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης η Ιταλία να αποκτήσει σύντομα μία σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας: «Οι πολιτικοί αξιωματούχοι στη Ρώμη γνωρίζουν ότι η Ιταλία έχει ανάγκη μίας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, μίας πολιτικής σταθεροποίησης».

Τους φόβους εκτροχιασμό της κρίσης στην ευρωζώνη και τον κίνδυνο στο μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης περιέγραψε έντονα ο Φίλιπ Μίσφελντερ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική στο CDU, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. «Κάνουμε έκκληση», είπε, «στην υπευθυνότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων».

«Εσείς οι Ιταλοί δεν είστε Ελλάδα.Ανήκετε στην G8 και είστε μέλος-κλειδί της ευρωζώνης. Το ευρώ δεν μπορεί να αντέξει ένα σενάριο σαν της Ελλάδας,με νέες εκλογές, θα ήταν ένα παράθυρο αποσταθεροποίησης», τόνισε στην ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".

Χαρακτηριστική, εντωμεταξύ, είναι και η αντίδραση του γερμανικού περιοδικού Spiegel για το αποτέλεσμα των εκλογών: «Διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις: Η Ευρώπη ήθελε μια σταθερή κυβέρνηση υπό τον Μπερσάνι. Όμως οι Ιταλοί αρνήθηκαν - αντάμειψαν τον πολιτικό των σκανδάλων Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο».

Σημειώνεται πως με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, το ευρώ άρχισε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News