default-image

Εκλογικό θρίλερ και πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία

Κόσμος
Εκλογικό θρίλερ και πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μήνυμα που έστειλαν οι Ιταλοί ήταν ξεκάθαρο: Δε θέλουν μνημόνιο και λιτότητα. Ωστόσο μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και της Δευτέρας η χώρα κινδυνεύει με ακυβερνησία. Η ροή των αποτελεσμάτων σε αυτό παραπέμπει...

Η συμμαχία της Κεντροαριστεράς διατηρεί μεν προβάδισμα στη Βουλή, όμως δεν μπορεί να κατακτήσει την πλειοψηφία στη Γερουσία, ούτε καν με τη βοήθεια του κεντρώου πόλου του Μόντι - γεγονός που ισοδυναμεί με νίκη για τον Μπερλουσκόνι.

Θριαμβευτής βγαίνει, ωστόσο, από την όλη διαδικασία ο Μπέπε Γκρίλο, που ίσως καταλήξει ακόμα και πρώτο κόμμα στη Βουλή. Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα επιχειρήσει πάντως το σχηματισμό κυβέρνησης "κοιτώντας" προς τον Γκρίλο... σε μια συνεργασία-ανάχωμα στον Μπερλουσκόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιχειρήσει, όπως φαίνεται, να φέρει τον Γκρίλο ενώπιον των ευθυνών του για να στήσουν ανάχωμα στον μπερλουσκονισμό. Από την άλλη πλευρά, το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας Μπερσάνι-Μόντι-Μπερλουσκόνι δείχνει πολύ απομακρυσμένο, ενώ ορατή είναι πάντα η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, πιθανώς αφού θα έχουν γίνει κινήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αφού θα έχει προηγηθεί η εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογική βραδιά ήταν πικρή για τον Μπερσάνι (ηττήθηκε από τον Μπερλουσκόνι ακόμα και στη γενέτειρά του, την Πιατσέντζα), με αναλυτές να αναρωτιούνται ακόμα και αν θα μπορεί να συνεχίσει στα ηνία της Κεντροαριστεράς.

Ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο είναι ο μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών με μία εκλογική επίδοση που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Ο Μόντι, αντίθετα, αποδεικνύεται ότι δεν πείθει τους Ιταλούς. Η Επιλογή Πολιτών του "Προφεσόρε" κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, με τους κεντρώους εταίρους του - Τζανφράνκο Φίνι του κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία" (Fli) και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι της Ένωσης Κέντρου (Udc) - να καταποντίζονται στην κάλπη.

Η ιταλική Κεντροαριστερά επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι όμως και στη Γερουσία όπου δίνεται η πραγματική εκλογική μάχη, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ένα σκηνικό αμερικανικών εκλογών. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο χτύπησε κόκκινο όσο εξελισσόταν η καταμέτρηση ανά περιφέρεια, με την προσοχή να είναι στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών - στη Λομβαρδία, τη "μητέρα πατρίδα" του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία.

Στη Γερουσία (20 περιφέρειες, σύνολο 315 έδρες συν επτά ισόβιοι γερουσιαστές) ο "μαγικός αριθμός" εδρών είναι 158. Όλοι συνδυασμοί έμειναν πάντως πολύ μακριά από την αυτοδυναμία.

Με βάση τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι προηγείται σε όλες τις καθοριστικής σημασίας περιφέρειες.

* Στη Λομβαρδία ο συνασπισμός Μπερλουσκόνι είναι μπροστά με 37,69% και η Κεντροαριστερά ακολουθεί με 29,70%.

* Στην Καμπανία (πρωτεύουσα Νάπολη) προηγείται με 37,46% έναντι 29,01% της συμμαχίας Μπερσάνι.

* Στο Βένετο (πρωτεύουσα Βενετία) προηγείται με 32,87% έναντι 25%) της Κεντροαριστεράς.

* Στη Σικελία (Παλέρμο) προηγείται επίσης με 33,39%. Δεύτερος εμφανίζεται ο Γκρίλο με 29,50% και τρίτη η Κεντροαριστερά με 27,32%.

Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου - του αποκαλούμενου Porcellum ("Γουρούνι") - που, σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας σε περιφερειακό και όχι εθνικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας. Ένας συνασπισμός μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά τελικά μικρότερο αριθμό εδρών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 59.878 σε σύνολο 60.431 εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

- Η συμμαχία Μπερσάνι 31,6% και 113 έδρες.

- Ο συνασπισμός της μπερλουσκονικής δεξιάς 30,7% και 114 έδρες.  

- Το Κίνημα "5 Αστέρων" 23,8% και 58 έδρες.

- Ο κεντρώος πόλος "Με τον Μόντι για την Ιταλία" 9,1% και 16 έδρες.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 60.073 σε σύνολο 61.446 εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Βουλή:

- Το "μέτωπο" Μπερσάνι 29,6%.

- Ο συνασπισμός της δεξιάς 29,1%.

- Το Κίνημα "5 Αστέρων" του Μπέπε Γκρίλο 25,5%.

- Ο κεντρώος πόλος Μόντι 10,6%.

Σε επίπεδο κομμάτων στη Βουλή το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερλουίτζι Μπερσάνι και το Κίνημα "5 Αστέρων" του Μπέπε Γκρίλο δίνουν σκληρή μάχη για την πρωτιά με περίπου 25,5%. Τρίτος ο μπερλουσκονικός "Λαός της Ελευθερίας" (Pdl) με 20,52%.

Η κεντρώα συμμαχία του Μόντι συγκεντρώνει αθροιστικά 10,58%. Στο 8,31% βρίσκεται η "Επιλογή Πολιτών" του Μόντι. Ποσοστό 1,79% για την Ένωση Κέντρου του Καζίνι και 0,46% για το κόμμα του Τζανφράνο Φίνι.

Στη Βουλή της Ιταλίας δεν εισέρχονται όπως φαίνεται η νεοσύστατη αριστερή Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστή Αντόνιο Ινγκρόια, καθώς το νεοφιλελεύθερο κίνημα Fare per Fermare il Declino ("Πράξε για να Σταματήσεις την Παρακμή") του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Όσκαρ Τζανίνο, που προσέλκυσε πολλούς οικονομολόγους και διανοούμενους.

Ως προς τις περιφερειακές εκλογές, στο Μολίζε επικρατεί η Κεντροαριστερά, ενώ μάχη στήθος με στήθος δίνεται στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) ανάμεσα στον Ουμπέρτο Αμπροσόλι της Κεντροαριστεράς και τον υποψήφιο της δεξιάς Ρομπέρτο Μαρόνι, αρχηγό της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά που συμμαχεί στις εκλογές με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εν κατακλείδι, ο Μπερσάνι μπορεί σήμερα να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων και λαμβάνοντας το 29,5% των ψήφων ουσιαστικά έχασε τη Γερουσία (έχει μεν τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι αρκετές για να κυβερνήσει και χρειάζεται συνεργασία) και χωρίς αυτή δεν μπορεί να κυβερνήσει. Ο ίδιος ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση». Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η Κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του.

Η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων αναμένεται να επηρεάσει τα ιταλικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ προκαλεί νευρικότητα και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς είναι κάτι περισσότερο από ορατή η προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τι λέει ο Τύπος

Ο ιταλικός Τύπος σημειώνει: «Εκλογές σοκ που μας δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera. «Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά», σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στη La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότιη μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου είτε μόνο για τη Γερουσία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News