default-image

Μάχη στήθος με στήθος για την πλειοψηφία στη Γερουσία

Κόσμος
Μάχη στήθος με στήθος για την πλειοψηφία στη Γερουσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρευστή συνεχίζει να είναι η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας καθώς με βάση την εικόνα από τα ως τώρα αποτελέσματα ουδείς μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με μικρή διαφορά στις εκλογές για τη Γερουσία, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 33%, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας μετά την καταμέτρηση των ψήφων από τα μισά εκλογικά τμήματα της χώρας.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από τα 30.100 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 60.431), η αριστερά προηγείται με ποσοστό 32,9%, έναντι 29,2% του Λαού της Ελευθερίας (PdL) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Πέπε Γκρίλο, που συγκεντρώνει την αποκαλούμενη «ψήφο διαμαρτυρίας», λαμβάνει ποσοστό 24% ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Μάριο Μόντι πιστώνεται με 9,2%.

Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, δεν είναι βέβαιο ότι η αριστερά θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Νωρίτερα, οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα για τη Γερουσία στον Μπερλουσκόνι.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News