default-image

Κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ

Κόσμος
Κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσέχοι επιθεωρητές εντόπισαν ίχνη κρέατος αλόγου σε κεφτεδάκια που παρασκευάζονται στη Σουηδία για τον Όμιλο IKEA, τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στον τομέα των επίπλων και οικιακών ειδών, όπως ανακοίνωσε ο εθνικός φορέας ελέγχου τροφίμων της Τσεχικής Δημοκρατίας σήμερα Δευτέρα.

Οι έλεγχοι έγιναν μετά το ξέσπασμα του πανευρωπαϊκής κλίμακας σκανδάλου τον περασμένο μήνα, όταν έλεγχοι που διενεργήθηκαν στην Ιρλανδία αποκάλυψαν ότι προϊόντα βοείου κρέατος επίσης περιείχαν ένα ποσοστό κρέατος αλόγου.

Η υπόθεση αυτή πυροδότησε την ανάκληση χιλιάδων έτοιμων γευμάτων και έπληξε την εμπιστοσύνη στην τεράστια και πολυδαίδαλη βιομηχανία τροφίμων στην Ευρώπη.

Η κτηνιατρική υπηρεσία της Τσεχίας, που επέχει επίσης ρόλο εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων στη χώρα αυτή, διαβίβασε τα ευρήματά της στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της ΕΕ (RASFF), όπως ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Οι ερευνητές της υπηρεσίας πήραν δείγματα για ελέγχους γενετικού υλικού από το υποκατάστημα της IKEA στην πόλη Μπρνο, από ένα προϊόν το οποίο στη συσκευασία του αναφέρει ότι περιέχει «κεφτεδάκια βοδινού και χοιρινού» κρέατος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το φορτίο που ελέγχθηκε δεν είχε διανεμηθεί προς πώληση στους καταναλωτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας είπε ότι δε γνωρίζει εάν και κατά πόσον τα κεφτεδάκια διανεμήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την IKEA, το προϊόν παρασκευάζεται από έναν μόνο προμηθευτή της, που εδρεύει στη Σουηδία.

Η IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι οι δικοί της έλεγχοι «δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματάει τις πωλήσεις του προϊόντος αυτού στη χώρα και στα 17 υποκαταστήματά της.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής θυγατρικής της IKEA, τα ίδια κεφτεδάκια πωλούνται επίσης σε χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.ά., αλλά πλέον πρόκειται να ανακληθούν από παντού.

Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης κρέας αλόγου σε μπιφτέκια από την Πολωνία, η συσκευασία των οποίων ανέφερε ότι επρόκειτο για «βοδινά προμαγειρεμένα μπιφτέκια» που είχαν καταλήξει στην εταιρεία εμπορίας και διανομής τροφίμων BidVest της Τσεχίας.

Οι Τσέχοι ερευνητές είχαν προηγουμένως βρει κρέας αλόγου και σε άλλα προϊόντα που διατίθενται στην τσεχική αγορά χωρίς το περιεχόμενό τους να δηλώνεται με σαφήνεια.

Στη Σλοβενία υπήρξε και δεύτερο κρούσμα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Προστασίας των Καταναλωτών.

Πρόκειται για τορτελίνια, με την επωνυμία" Tortellini Spar gourmet", που αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης Spar, διότι περιείχαν κρέας αλόγου και όχι βόειο κρέας, όπως αναγραφόταν στην ετικέτα του προϊόντος.

Τα προϊόντα παράχθηκαν από εταιρεία στο Λίχτενσταϊν για λογαριασμό της Spar, τόνισε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Σλοβενίας. Δείγματα προϊόντων στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου ελήφθησαν από τα καταστήματα της αλυσίδας στη Μούρσκα Σόμποτα και γι' αυτόν το λόγο η αλυσίδα λιανικής πώλησης απέσυρε - μετά από εντολή των αρμόδιων Αρχών - το προϊόν από την αγορά.

Το εθνικό ινστιτούτο κτηνιατρικής στη Λιουμπλιάνα έκανε ελέγχους και σε άλλα 28 προϊόντα τροφίμων, τα οποία κυκλοφορούσαν στην αγορά με σήμανση "βόειο κρέας", τα οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν ασφαλή για κατανάλωση.

Από την πλευρά της, η Spar ανακοίνωσε ότι σε κανένα από τα προϊόντα δεν υπάρχει κρέας αλόγου και, μάλιστα, για να απορρίψει κάθε κατηγορία, δημοσίευσε τα αποτελέσματα ελέγχων που έκανε αυστριακό εργαστήριο, από τα οποία προκύπτει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News