default-image

Aναστασιάδης: "Συστημικό ρίσκο" η Κύπρος για την Ευρωζώνη

Κόσμος
Aναστασιάδης: "Συστημικό ρίσκο" η Κύπρος για την Ευρωζώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόθεσή του να ξαναρχίσει γρήγορα τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου έως τα τέλη Μαρτίου διατυπώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times, που δόθηκε λίγο πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει πως πιστεύει ότι η Κύπρος αποτελεί «συστημικό ρίσκο» για την Ευρωζώνη και πως θα χρειαζόταν μια συμφωνία εντός εβδομάδων για να τονωθεί ο τραπεζικός τομέας και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μείνει η κυβέρνηση χωρίς ρευστό. «Χρειαζόμαστε έγκαιρη οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και για την κάλυψη των άμεσων και μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών αναγκών», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα επισημαίνει πως η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε ανακούφιση στους περισσότερους ηγέτες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και στην Άνγκελα Μέρκελ, που, σύμφωνα με τους FT, είχε έρθει σε «απόγνωση» με τον Δημήτρη Χριστόφια «ο οποίος δεν έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές επί περισσότερο από ένα χρόνο» και «φλέρταρε» επανειλημμένα με τη Μόσχα ως εναλλακτική λύση στη διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση

Εντωμεταξύ, πριν ακόμα γίνει η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, άρχισαν να ακούγονται και τα πρώτα ονόματα τα οποία θα πλαισιώσουν τον Νίκο Αναστασιάδη, στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών το πιο πιθανό είναι να αναλάβει ο Ιωάννης Κασουλίδης, πόστο που του είναι γνώριμο από την προηγούμενη θητεία του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες επαφές με πρεσβείες σε σχέση την οικονομία και για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, για το οποίο κατηγορείται έντονα η Κύπρος.

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος και στο παρελθόν έχει καταλάβει την ίδια θέση, ενώ θεωρείται πως πληροί τα κριτήρια να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Eurogroup.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Τάσου Μητσόπουλου, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, αναλαμβάνει ο Ιωνάς Νικολάου (για το υπουργείο Παιδείας δήλωσε ενδιαφέρον και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου).

Τέλος, ο πρώην υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης φαίνεται ότι θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News