default-image

Ιταλικές εκλογές: Φαβορί ο Μπερσάνι, αβέβαιη η αυτοδυναμία

Κόσμος
Ιταλικές εκλογές: Φαβορί ο Μπερσάνι, αβέβαιη η αυτοδυναμία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, όπου η ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην Ευρώπη γενικά για το αν θα προκύψει μια σταθερή πλειοψηφία, αλλά και για τον κίνδυνο αστάθειας, μεγαλώνει.

Ο ιταλικός Τύπος ήδη έχει επισημάνει τη μεγάλη αποχή από τις κάλπες, με τη συμμετοχή να φτάνει μόλις το 55,17%, ενώ το 2008 ήταν τουλάχιστον επτά ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη.

Τέσσερις μεγάλοι συνασπισμοί αναμετρώνται: αυτός των Κεντρώων με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, αυτός του προηγούμενου πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο συνασπισμός της Αριστεράς του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και τέλος αυτός του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι είναι φαβορί με περίπου το 34% της πρόθεσης ψήφου, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας: ίσως κερδίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά μπορεί να μην έχει την πλειοψηφία της Γερουσίας, στην οποία ισχύουν διαφορετικοί εκλογικοί κανόνες, αλλά έχει το ίδιο πολιτικό βάρος.

Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ο μόνος από τους υποψήφιους που όργωσε όλη την Ιταλία με τις περιοδείες του, κατά τις οποίες καταφερόταν εναντίον των παραδοσιακών κομμάτων και παρουσίασε ένα πρόγραμμα το οποίο οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν "λαϊκίστικο": κατώτατος μισθός στα 1.000 ευρώ, μείωση των μισθών των πολιτικών και έξοδος από την ευρωζώνη.

Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος άφησε τη χώρα το 2011 στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας, αλλά πραγματοποίησε μια θεαματική επάνοδο, βασίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία στη μείωση των φόρων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Μάριο Μόντι, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί αποκατέστησε την αξιοπιστία της Ιταλίας στις αγορές, κινδυνεύει να πληρώσει τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσε.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το ποιος θα κυβερνήσει την Ιταλία, η εφημερίδα Il Corriere della Sera κυκλοφορεί υπό τον τίτλο "Απαραίτητη η υπευθυνότητα". Η εφημερίδα του Μιλάνου περιγράφει μια «αποπροσανατολισμένη χώρα» και υπογραμμίζει την απουσία αναφορών, τα άδεια κέντρα εξουσίας, αλλά και το κενό εξουσίας.

«Η Ιταλία γυρίζει την πλάτη στην πολιτική και εγκαταλείπει τις κάλπες θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί», επισημαίνει από την πλευρά της η εφημερίδα της Αριστεράς Il Fatto Quotidiano.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News