Κόσμος

Ε.Ε.: Συνάντηση υπουργών Γεωργίας για το διατροφικό σκάνδαλο

Συνάντηση θα έχουν σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Γεωργίας των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, το οποίο λαμβάνει καθημερινά μεγάλες διαστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προτεραιότητα των υπουργών θα είναι η θέσπιση αυστηρών κανόνων για την αναγραφή λεπτομερών και εξειδικευμένων στοιχείων στις ετικέτες τροφίμων και η επιβολή προστίμων σε όσους δεν τηρήσουν τις προδιαγραφές για τα στοιχεία κρέατος, που θα πρέπει να «φαίνονται» και να είναι αναλυτικά.

Τη συγκεκριμένη πρόταση υπέβαλε δημόσια το Σάββατο ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Ουέν Πάτερσον.

Οι ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως διακρίνεται μία συναίνεση μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ότι το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόβλημα ορισμένων μόνο χωρών για αυτό και αναμένονται σήμερα νέα μέτρα και κοινό ψήφισμα.

Η Ιταλία ήταν η πιο πρόσφατη χώρα στην οποία αποκαλύφθηκε η πώληση αλογίσιου κρέατος σε έξι τόνους κιμά και 2.400 συσκευασίες με σήμανση "λαζάνια μπολονέζ" (ποσότητες που κατασχέθηκαν), πριν από δύο ημέρες, ενώ την περασμένη Παρασκευή η Γερμανία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν ίχνη από DNA αλόγου σε 67 από 830 προϊόντα διατροφής που ελέγχθηκαν.

Σχόλια