default-image

Ευρύ προβάδισμα Ν. Αναστασιάδη στα exit polls

Κόσμος
Ευρύ προβάδισμα Ν. Αναστασιάδη στα exit polls

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκη στον προέδρο του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη δίνουν τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 18.00, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το exit poll του ΡΙΚ δίνει στον κ. Αναστασιάδη ποσοστό από 57,5% έως 61,5%. Η πρόβλεψη για τον ανθυποψήφιό του Σταύρο Μαλά, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ, είναι από 38,5% and 42,5%.

Η πρόβλεψη του exit poll που ανακοίνωσε το Mega Κύπρου είναι από 57 έως 60% για τον κ. Αναστασιάδη και από 40 έως 43% για τον κ. Μαλά.

To κανάλι ΣΙΓΜΑ δίνει στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ από 58,6%-62,6% και στον κ. Μαλά από 37,4%-41,4% και ο ΑΝΤ1 από 58%-62% στον κ. Αναστασιάδη και από 38%-42% στον κ. Μαλά.

Μήνυμα Ν. Αναστασιάδη προς τουρκοκύπριους-Τουρκία

Σε δηλώσεις του μετά από άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε κάλεσμα προς τους τουρκοκύπριους και την Τουρκία να συμβάλουν σε λύση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συστρατευθεί με την ελληνοκυπριακή για μια λύση που θα οδηγήσει την Κυπρο σε ευημερία. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κυπρο και να εργασθεί για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε καθοριστική τη σημερινή ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης του παρελθόντος και μιας νέας σελίδας για τον τόπο.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέγιστο ποσοστό των πολιτών θα προσέλθει στις κάλπες και συνειδητά θα επιλέξει την τύχη της πατρίδα, αλλά και την προσδοκία ότι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, δεν θα επιλέξουν ούτε το λευκό ούτε το άκυρο, αλλά θα επιλέξουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο, μπροστά στα διλήμματα που τίθενται για την Κύπρο.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι κατά τη σημερινή εκλογική διαδικασία τα ποσοστά αποχής θα είναι χαμηλότερα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποχή θα είναι σε ανεκτά ποσοστά, ώστε η μεγαλύτερη συμμετοχή να δώσει και ισχυρότερη εντολή στο νέο πρόεδρο.

Τέλος, επισήμανε πως από αύριο, όποιος κι εάν εκλεγεί, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει τα σημαντικά κρίσιμα προβλήματα της πατρίδας.

Καταγγελία ΑΚΕΛ για τη δήλωση Ν. Αναστασιάδη

Σε καταγγελία στον Γενικό Έφορο Προεδρικής Εκλογής για τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τη σχετική νομοθεσία.

«Ξέφυγε από τα πλαίσια της νομοθεσίας και τοποθετήθηκε πολιτικά, ως να ήταν παραμονές και όχι η ημέρα των εκλογών, απευθύνοντας ξεκάθαρη και σαφή έκκληση για υπερψήφιση της δικής του υποψηφιότητας», ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Ωστόσο, ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης απάντησε ότι το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Αναστασιάδη, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δεν προσκρούει σε οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη.

Και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν παραβίασε τη νομοθεσία. «Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Κυπριανού δεν θα διάβασε σήμερα την (εφημερίδα) "Χαραυγή", διαφορετικά η πρώτη καταγγελία θα έπρεπε να αφορά το κομματικό έντυπο, το οποίο ήταν καθαρά προεκλογικά τοποθετημένο υπέρ του κ. Μαλά», είπε, προσθέτοντας ότι «εμάς δεν μας ενόχλησε και δεν καταγγείλαμε κανένα».

Στ. Μαλάς: "Αποφασίζουμε για την πορεία της Κύπρου"

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Σήμερα οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για τους ίδιους και για όλους, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μαλάς, μετά από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ο κ. Μαλάς υπογράμμισε ότι οι σημερινές εκλογές είναι τόσο κρίσιμες, ώστε κανένας δεν μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε παθητικό θεατή και άλλοι να αποφασίσουν για το μέλλον του, το μέλλον των νέων, της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των εργαζόμενων, των επιστημόνων και της τρίτης ηλικίας.

«Ως Κύπριοι αποφασίζουμε ποια πορεία θα επιλέξουμε, σε σχέση με την διαχείριση της οικονομίας, του Κυπριακού και του φυσικού μας πλούτου. Αποφασίζουμε όμως και ως Κύπριοι πολίτες, μιας ημικατεχόμενης πατρίδας και αναλογιζόμαστε τις προσωπικές, αλλά και συλλογικές ευθύνες για να απαλλαγούμε από την κατοχή» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι αποφασίζουν ως πολίτες μιας χώρας, η οποία σε λίγα χρόνια θα μπει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη «και γι' αυτό πρέπει να αποφασίσουμε τον προσανατολισμό μας, αλλά και τις συμμαχίες που η χώρα μας πρέπει να συνάψει μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό πλαίσιο».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News