Κόσμος

Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. οι Γερμανοί

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών τάσσονται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την εφημερίδα "Bild am Sonntag", όπου δημοσιεύεται δημοσκόπηση ανήμερα της άφιξης της καγκελαρίου Μέρκελ στην Άγκυρα για διήμερη επίσκεψη.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Emnid, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενώ το 30% δηλώνει υπέρ και το 10% δεν έχει άποψη. Επιπλέον, το 57% δηλώνει προβληματισμένο για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και της στρατιωτικής ισχύος της χώρας, ενώ το 35% βλέπει θετικά την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας.

Σε χθεσινές δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε επιφυλακτική όσον αφορά την τουρκική αίτηση ένταξης στην Ε.Ε., αλλά είπε ότι θα προτιμούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο πεδίο ή "κεφάλαιο" με την Άγκυρα.

«Θεωρώ», τόνισε «ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων. Παρότι είμαι επιφυλακτική, συμφώνησα με την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών. Προσερχόμαστε σε αυτές με ανοιχτό αποτέλεσμα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Σχόλια