Κόσμος

Ιταλία: Οι τελευταίες ομιλίες πριν τις εκλογές

Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία, με τις τελευταίες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, πριν από τις εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας.

Ο κεντροαριστερός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνιπραγματοποίησε την τελευταία του ομιλία σε θέατρο της Ρώμης, έχοντας στο πλευρό του το σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι. «Αυτή δεν είναι η στιγμή της κριτικής, αλλά της υποστήριξης. Η στιγμή των πολλών που θέλουν να στείλουν σπίτι του τον άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια φρόντισε μόνο τα συμφέροντά του», δήλωσε ο Νάνι Μορέτι αναφερόμενος στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λόγω ξαφνικής επιπεφυκίτιδας, δεν μπόρεσε να μεταβεί στη συγκέντρωση της κεντροδεξιάς στη Νάπολη και απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. Ο "Καβαλιέρε" υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις κατώτατες συντάξεις και δήλωσε πρόθυμος ακόμη και να δώσει από την τσέπη του 4 δισ. ευρώ για την επιστροφή του φόρου ιδιοκατοίκησης του 2012.

Ο έτερος υποψήφιος Μπέπε Γκρίλο του κινήματος των Πέντε Αστέρων πραγματοποίησε την τελευταία, μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης, μαζί με συνυποψηφίους του. «Καλή δημοκρατία» ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυναν στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ ο Γκρίλο ζήτησε από τους επαγγελματίες πολιτικούς «να παραδοθούν» διότι «η εποχή τους έχει παρέλθει οριστικά».

Ένταση δημιουργήθηκε όταν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δεν επέτρεψαν στους Ιταλούς δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση στο πίσω μέρος της εξέδρας, όπου μπορούσαν, αντιθέτως, να μπουν ελεύθερα οι ξένοι δημοσιογράφοι. Μετά από διαμαρτυρίες όλων των μέσων ενημέρωσης η απαγόρευση άρθηκε.

Στη Φλωρεντία ολοκλήρωσε την εκστρατεία του ο Μάριο Μόντι, επικεφαλής της κεντρώας μετριοπαθούς συμμαχίας. «Ο Γκρίλο θέλει μόνο να γυρίσουμε πίσω, δεν προτείνει λύσεις, αλλά η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε κάποιον που να ξέρει να λύνει τα προβλήματα και να οικοδομεί το μέλλον», υποστήριξε ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η ύφεση τελειώνει, όπως δείχνουν πλέον και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αβεβαιότητα επικρατεί την ίδια ώρα σχετικά με το πραγματικό ποσοστό των αναποφάσιστων. Μέρος των δημοσκοπικών εταιρειών αναφέρει ότι αγγίζουν ακόμη και το 30%, ωστόσο πολλοί αναλυτές επιμένουν δεν πρέπει να ξεπερνά το 10-12%.

Σχόλια