Κόσμος

Διαψεύδει το Βατικανό τα δημοσιεύματα περί διαφθοράς

Το Βατικανό προχώρησε το Σάββατο στην καταδίκη και τη διάψευση των αναφορών των ιταλικών μέσων ενημέρωσης για δολοπλοκίες, διαφθορά και εκβιασμό μεταξύ των ανώτερων ιεραρχών, λέγοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μορφή πίεσης ώστε να επηρεαστεί το κονκλάβιο που θα εκλέξει το διάδοχο του Πάπα Βενέδικτου 16ου.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι απέρριψε ως «κουτσομπολιά, παραπληροφόρηση και μερικές φορές συκοφαντία» τις πληροφορίες των σχετικών ρεπορτάζ.

«Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή τη στιγμή της έκπληξης και του αποπροσανατολισμού για να σπείρουν σύγχυση και να δυσφημήσουν την Εκκλησία και την Αγία Έδρα», δήλωσε ο Λομπάρντι στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου του Βατικανού.

«Το αποτέλεσμα είναι μια βαθιά άδικη περιγραφή της Εκκλησίας και πολλών από τους ανθρώπους της», συμπλήρωσε.

Πέρυσι ο Πάπας είχε αναθέσει σε τρεις καρδιναλίους τη διεξαγωγή έρευνας για την κατάσταση στους κόλπους της Αγίας Έδρας, μετά το σκάνδαλο που είναι γνωστό ως "Vatileaks", που οδήγησε στην καταδίκη του πρώην οικονόμου του Βενέδικτου που έκανε τις διαρροές, τον οποίο αργότερα ο Βενέδικτος συγχώρησε.

Οι τρεις καρδινάλιοι υπέβαλαν μυστική έκθεση, αλλά τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα μοιραστούν επίσης τα στοιχεία τους με τους καρδιναλίους που θα εκλέξουν τον επόμενο Πάπα. Τη Δευτέρα, ο ποντίφικας - ο οποίος θα υπογράψει την παραίτησή του την Τετάρτη το βράδυ 27 Φεβρουαρίου - αναμένεται να κάνει δεκτούς τους τρεις καρδιναλίους.

Σχόλια