Κόσμος

Επιφυλακτική η Μέρκελ για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τις επιφυλάξεις που τρέφει όσον αφορά το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της επικείμενης διήμερης επίσκεψής της στην Άγκυρα, προσθέτοντας μάλιστα πως θα προτιμούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο πεδίο ή «κεφάλαιο» με την Άγκυρα.

«Θεωρώ ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων. Παρότι είμαι επιφυλακτική, συμφώνησα με τη συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών. Προσερχόμαστε σε αυτές με ανοιχτό αποτέλεσμα», είπε η Μέρκελ. «Εμπλεκόμαστε σε αυτές [τις επαφές] με ανοιχτό αποτέλεσμα», σχολίασε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματός της προς το γερμανικό λαό.

Αύριο Κυριακή η κ. Μέρκελ ξεκινάει διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα και τα σχόλιά της αυτά ακολουθούν τα σχόλια του σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα, ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία στο κεφάλαιο που αφορά τη βοήθεια από χώρες της Ε.Ε.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, αλλά "πάγωσαν" εξαιτίας του κυπριακού ζητήματος και των αντιρρήσεων από Παρίσι και Βερολίνο.

Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόνο ένα από τα 35 προαπαιτούμενα "κεφάλαια" που πρέπει να υλοποιήσει κάθε υποψήφιο προς ένταξη μέλος. Μόνο 13 από αυτά δεν μπλοκάρονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ε.Ε. στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.

Η Μέρκελ τάσσεται υπέρ μίας "ειδικής σχέσης" της Τουρκίας με την Ε.Ε. αντί της πλήρους ένταξης της πρώτης.

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει πως η Ε.Ε. θα «χάσει» την Τουρκία εάν δεν τη δεχτεί στους κόλπους της έως το 2023.

Σχόλια