Κόσμος

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Ινδία

Τουλάχιστον 14 νεκροί και 119 τραυματίες είναι ο απολογισμός ταυτόχρονων βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν χθες Πέμπτη σε προάστιο του Χαϊντεραμπάντ της νότιας Ινδίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας που κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση».

«Οι νεκροί έφτασαν του 14 και οι τραυματίες του 119. Οι έξι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Σουσίλ Κουμάρ Σίντε.

Σύμφωνα με τον Σίντε, οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε δύο ποδήλατα τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 100 με 150 μέτρα το ένα από το άλλο στο Χαϊντεραμπάντ, μια πόλη στην οποία εδράζουν πολλές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής, ανάμεσα σε αυτές τα γραφεία της Google και της Microsoft.  

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται μετά την εκτέλεση στις 7 Φεβρουαρίου μουσουλμάνου αυτονομιστή στο Κασμίρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την αιματηρή επίθεση το Δεκέμβριο του 2001 εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου. Οι Αρχές της Ινδίας εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.  

Ισλαμιστές μαχητές που είχαν ανακριθεί από την ινδική αστυνομία την περασμένη χρονιά είχαν αναφέρει την πιθανότητα επίθεσης στην συνοικία του Χαϊντεραμπάντ, δήλωσε ανώτατος αστυνομικός αξιωματούχος.

Η αστυνομία είχε συλλάβει μέλη της οργάνωσης Ινδοί Μουτζαχεντίν σε σχέση με την έκρηξη τεσσάρων μηχανισμών μικρής ισχύος στο Πούνε τον Αύγουστο του 2012.

«Είχαμε ανακρίνει δύο μαχητές (της οργάνωσης Ινδοί Μουτζαχεντίν) οι οποίοι μας είπαν πως είχαν εξετάσει αρκετά σημεία στο Δελχί, τη Βομβάη (Μουμπάη), το Χαϊντεραμπάντ και το Πούνε ως πιθανούς στόχους επιθέσεων. Ένα από τα σημεία που είχαν αναφέρει ήταν και η συνοικία Ντιλσούκ Ναγκάρ, που χτυπήθηκε χθες», τόνισε ο Σ.Ν. Σριβαστάβα, διοικητής της αστυνομίας του Νέου Δελχί.

Σύμφωνα με τον Σριβαστάβα, η ομάδα του μετέφερε τις πληροφορίες αυτές αμέσως στην αστυνομία του Χαϊντεραμπάντ. Τοπικοί αστυνομικοί μετέβησαν στο Νέο Δελχί για να ανακρίνουν οι ίδιοι τους ισλαμιστές. Ωστόσο η αστυνομία του Χαϊντεραμπάντ κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι απέτυχε να εμποδίσει τις επιθέσεις, ακόμα και αφού είχε προειδοποιηθεί γι' αυτές.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ καταδίκασε τη «δειλή αυτή πράξη» και τόνισε πως οι δράστες θα τιμωρηθούν, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Ραντζάν Ματάι, ο οποίος συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, επισήμανε πως οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί, αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα συμμετοχής από το εξωτερικό.

«Δεν είμαι σίγουρος πως υπάρχουν αποδείξεις για εσωτερική τρομοκρατία. Είχαμε πολλές επιθέσεις που οργανώθηκαν ή καθοδηγήθηκαν από το εξωτερικό», υπογράμμισε ο Ματάι, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι συμπάσχει «με το γενναίο πληθυσμό του Χαϊντεραμπάντ» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την επίθεση, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ινδίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σημειώνεται πως οι Ινδοί Μουτζαχεντίν έχουν αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη πολλών επιθέσεων στην Ινδία.

Σχόλια