default-image

Τα πιο παγωμένα μέρη στον κόσμο

Κόσμος
Τα πιο παγωμένα μέρη στον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μικρή πόλη στη μέση της ρωσικής Σιβηρίας, 9.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, το Ουμιακόν, είναι και επισήμως το πιο παγωμένο κατοικήσιμο μέρος του κόσμου. Το δηλώνει άλλωστε μια επιγραφή στην είσοδο της πόλης, που περιγράφει το Ουμιακόν ως «ο πόλος του ψύχους».

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί εκεί ήταν μείον 67,7 βαθμοί Κελσίου, το 1933, λίγο πιο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ των μείον 80 βαθμών Κελσίου στην Ανταρκτική, σε μη κατοικημένη όμως περιοχή. Μόνιμοι κάτοικοι στο Ουμιακόν είναι 500 άνθρωποι που έχουν συνηθίσει πια τις ακραίες θερμοκρασίες.

Ο βασικός προβληματισμός τους είναι να κρατηθούν ζεστοί καίγοντας ξύλα από το δάσος της περιοχής, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους. Μέχρι τουλάχιστον το Μάιο, οπότε φτάνει το καλοκαίρι. Το Ουμιακόν έχει όμως και σοβαρό ανταγωνισμό, καθώς 1.000 χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται άλλο ένα βασίλειο του ψύχους. Το Βερνογιάνσκ, που ισχυρίζεται ότι έχει φάει… λάχανο το Ουμιακόν, με 67,8 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός το 1885.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των δύο πόλεων επικρατεί μια σκληρή κόντρα για το ποια είναι η πιο κρύα, καθώς το ρεκόρ του Βερνογιάνσκ δεν αναγνωρίζεται επισήμως από τη ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία.

Και βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς γιατί να μένει σε ένα τόσο ψυχρό μέρος. Η απάντηση είναι ότι η επαρχία της Γιακουτία, όπου ανήκουν οι δυο πόλεις, είναι από τις πλουσιότερες, με το 99% των Ρωσικών διαμαντιών ή το 23% της παγκόσμιας παραγωγής να εξορύσσονται εκεί, ενώ στο υπέδαφος βρίσκονται ακόμα χρυσάφι, ασήμι, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κάρβουνο!     

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News