Κόσμος

Κάμερον: "Ξεχάστε τα Ελγίνεια"

Tην άρνησή του να επιστρέψει σε Ινδία και Ελλάδα θησαυρούς, όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που έχει οικειοποιηθεί η χώρα του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε ταξίδι του στην Ινδία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς στη χώρα μας πως δεν πρόκειται να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης μέρας της επίσκεψής του στην Ινδία και με αφορμή ερώτημα για το διαμάντι 105 καρατίων Κοχ-ι- Νουρ που άρπαξε η Βρετανία κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιστραφεί τίποτα.

«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο, ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Σίγουρα δεν πιστεύω στον "επιστροφισμό". Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου φυσικά δεν ανήκει στη Βρετανία. Τον καιρό της αποικιοκρατίας, η Βρετανία είχε υποχρεώσει την Ινδία να το παραδώσει. Και το χρησιμοποίησε για να κοσμήσει το διάδημα της μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο τότε αποικιακός Βρετανός γενικός κυβερνήτης της Ινδίας είχε κανονίσει ώστε το τεράστιο διαμάντι να δοθεί το 1850 ως δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί, ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι, έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Αν η Κέιτ Μίντλετον, η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, γίνει τελικά βασιλική σύζυγος, θα φοράει το στέμμα με το διαμάντι σε επίσημες περιστάσεις.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ινδία με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη Βρετανία, το 1997, πολλοί Ινδοί είχαν ζητήσει την επιστροφή του διαμαντιού. Αλλά η απάντηση ήταν η ίδια που έδωσε και ο Κάμερον.

Σχόλια