default-image

Το Βερολίνο "τρέμει" ενδεχόμενη νίκη Μπερλουσκόνι στην Ιταλία

Κόσμος
Το Βερολίνο "τρέμει" ενδεχόμενη νίκη Μπερλουσκόνι στην Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η Γερμανία τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ιταλία το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Όπως γράφει το Der Spiegel, αυτό που δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα τόσο το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Γκουίντο Βεστερβέλε, είναι το - διόλου απίθανο - σενάριο επιστροφής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο τιμόνι της Ιταλίας.

Με πρόσφατες δηλώσεις τους στον Τύπο, και οι δύο υπουργοί της Γερμανίας εξέφρασαν την απαρέσκειά τους προς το ενδεχόμενο επανεκλογής του ''Καβαλιέρε'' στην πρωθυπουργία, ενώ ο δεύτερος δε δίστασε να παραινέσει τον ιταλικό λαό «να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος με την επανεκλογή του».

 «Δε συμμετέχουμε φυσικά στην ιταλική προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε με τη σειρά του ο Βεστερβέλε. «Όποιος όμως κι αν σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «επιμένουμε πως θα πρέπει να ακολουθήσει τη φιλοευρωπαϊκή τροχιά και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», στέλνοντας έτσι το μήνυμα του στον "Καβαλιέρε".

Περισσότερο ξεκάθαρος ήταν ο Ρούπρεχτ Πόλενζ, ανώτερο στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατικών της Άνγκελα Μέρκελ ο οποίος δήλωσε πως «η Ιταλία χρειάζεται πολιτικούς ηγέτες ικανούς να σταθούν στο μέλλον. Ο Μπερλουσκόνι δεν είναι σίγουρα ένας από αυτούς».

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι βρίσκεται μόλις 5 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον κεντροαριστερό συνδυασμό του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, κερδίζοντας παράλληλα διαρκώς έδαφος.

Μια πιθανή επανεκλογή του "Καβαλιέρε" θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόξευση του κόστους δανεισμού και κατ' ουσία στην επιστροφή της χώρας στα τέλη του 2011, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκτοπίστηκε από την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Προς την άποψη αυτή συνηγορούν και ιταλικές τράπεζες, όπως η Mediobanca, οι οποίες, σε μια νικηφόρα έκβαση της εκστρατείας του "Καβαλιέρε", φοβούνται πως η Ιταλία θα καταλήξει στην ανάγκη ενός εκτάκτου σχεδίου διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο ο Πόλενζ όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θεωρούν πως ο Μπερλουσκόνι δεν έχει την απαραίτητη αξιοπιστία για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν και τα διάφορα δικαστικά μέτωπα εναντίον του, που παραμένουν ανοιχτά.

Εδώ βέβαια θα ταίριαζε ίσως η γνωστή παροιμία πως «και να θέλει να αγιάσει η καγκελάριος, ο "Καβαλιέρε" δεν την αφήνει», αφού ο ίδιος διατηρεί τεταμένες τις μεταξύ τους σχέσεις με χαρακτηρισμούς όπως το «Ανατολική γραφειοκράτισσα» που ανέφερε σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Πηγή: tvxs.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News