default-image

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας

Κόσμος
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Χαμαντί Τζεμπαλί υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη, έπειτα από την αποτυχία του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Την τελευταία εβδομάδα ο Τζεμπαλί προσπάθησε να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών με τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, το σχέδιο του Τζεμπαλί βρήκε σθεναρή αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, με τον πρόεδρο Ρασίντ Γκανουσί να διαφωνεί δημοσίως.

Το συμβούλιο του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Ενάχντα, από όπου προέρχεται ο Τζεμπαλί, είχε ανακοινώσει ότι η τεχνοκρατική κυβέρνηση «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τού σήμερα» και ζήτησε τη δημιουργία μιας μικτής κυβέρνησης πολιτικών και τεχνοκρατών. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση είχε σε μεγάλο βαθμό αποδεχτεί την πρόταση Τζεμπαλί, καθώς βλέπει σε αυτή έναν τρόπο για να χαλαρώσει ο κλοιός των ισλαμιστών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν κατάφερε να ξεπεράσει έτσι την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαΐντ.

«Αν δεν κατάφερνα να σχηματίσω νέα κυβέρνηση, θα υπέβαλα την παραίτησή μου. Αυτή είναι η υπόσχεση που σας έδωσα, αυτή ήταν η δέσμευση που ανέλαβα. Οι προσπάθειές μου απέτυχαν, οπότε δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση του πρωθυπουργού. Πριν από λίγο υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Η δολοφονία του Τσόκρι Μπελαΐντ στις 6 Φεβρουαρίου προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες, βίαια επεισόδια καθώς και τις παραιτήσεις πολλών μελών της κυβέρνησης συνασπισμού της Τυνησίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News