Κόσμος

Iσπανία: Πενθήμερη απεργία, με ακυρώσεις άνω των 1.220 πτήσεων

Οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ισπανίας, την Iberia, ξεκίνησαν τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία με αποτέλεσμα να ακυρωθούν περισσότερες από 1.220 πτήσεις μέχρι την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απεργία θα κοστίζει καθημερινά περί τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς από τους οποίους αναμένεται να ενισχυθεί η πληγείσα οικονομία της χώρας.

Το Μάρτιο θα ακολουθήσουν άλλα δύο απεργιακά κύματα, από πέντε ημέρες το καθένα.

Χθες Δευτέρα περισσότερες από 230 πτήσεις ματαιώθηκαν, περιλαμβανομένων πτήσεων της Iberia και άλλων θυγατρικών της αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους - Vueling, Air Nostrum και Iberia Express.

Οι ιπτάμενοι και το προσωπικό εδάφους αντιτίθενται στην απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Iberia, International Airlines Group, να προχωρήσει σε περικοπές περίπου 3.800 θέσεων εργασίας - σχεδόν το 20% του δυναμικού της, ύστερα από τη συγχώνευσή της με τον εθνικό αερομεταφορέα της Βρετανίας, British Airways, το 2011.

Στα σχέδια της International Airlines Group περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις μισθών και ο περιορισμός της δυνατότητας του δικτύου της Iberia κατά 15%.

Οι πιλότοι αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία από τις 4 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε η Iberia, έχει τοποθετήσει τους 60.000 με 70.000 πελάτες της, των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν, σε άλλες πτήσεις. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν.

Η αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει καταγράψει απώλειες 850 εκατομμυρίων ευρώ από το 2008 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, γεγονός που την οδήγησε στη λήψη «δραστικών μέτρων».

Πηγή: news247.gr

Σχόλια