default-image

Εντατικές διεργασίες ενόψει του β' γύρου

Κόσμος
Εντατικές διεργασίες ενόψει του β' γύρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών άρχισαν εντατικές διεργασίες και ζυμώσεις τα επιτελεία των Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά. Οι πρώτες τηλεφωνικές επαφές έγιναν από τα κόμματα και τους υποψηφίους και έχουν ήδη καθοριστεί συναντήσεις.

Αύριο το πρωί ο κ. Μαλάς θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ με την οποία θα έχει συνάντηση και ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι αύριο θα συνέλθει το πολιτικό γραφείο, το οποίο θα εξετάσει τις εξελίξεις, αλλά τελικές αποφάσεις θα λάβει η Κεντρική επιτροπή την Πέμπτη. Επαφές αναμένεται να γίνουν και με τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους, τα οποία στον πρώτο γύρο είχαν αποφασίσει ψήφο κατά βούληση.

Ο κ. Δημ. Συλλούρης πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε να έχει συνάντηση μαζί του. Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι απόψε θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος για συζήτηση επί των εξελίξεων. Ανέφερε επίσης θα εισηγηθεί και πάλι ψήφο κατά βούληση.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σχολιάζοντας δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν, είπε ότι «είναι σημαντικό σε ποιον θα εμπιστευτεί ο λαός την προεδρία της Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή».

Ο κ. Άσμουσεν είχε δηλώσει χθες ότι «για να εγγυηθεί η Τράπεζα την βιωσιμότητα του χρέους και να εγκρίνει δάνειο, θα πρέπει να εκλεγεί κάποιος με τον οποίο μπορεί διαπραγματευθεί διάφορα θέματα, ακόμα και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις». Ο προηγούμενος πρόεδρος, είπε ο κύριος Άσμουσεν, το απέρριπτε αυτό.

Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι οι θέσεις αυτές προστίθενται στο περιεχόμενο της έκθεσης της Γερμανικής Τράπεζας, η οποία είχε θεωρήσει ως δεδομένο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης περίπου είχε αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Γερμανίας για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. «Αν υπακούσουμε στις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε, «και προχωρήσουμε σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις οι άνεργοι από 50 χιλιάδες θα πολλαπλασιαστούν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News