Κόσμος

Ρωσία: 50 θραύσματα του μετεωρίτη βρήκαν επιστήμονες

Θραύσματα του μετεωρίτη που χτύπησε την περασμένη Παρασκευή την περιοχή των Ουραλίων στη Ρωσία εντόπισαν σε παγωμένη λίμνη, κοντά στην πόλη Τσερμπακούλ, Ρώσοι επιστήμονες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ίδιοι σήμερα Δευτέρα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι βρήκαν 50 κομμάτια του μετεωρίτη, ο οποίος εξερράγη πάνω από την πόλη Τσέλιαμπινσκ και το κρουστικό κύμα που δημιουργήθηκε προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 1.200 ανθρώπων στα Ουράλια.

Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε την Κυριακή πως σταματά τις έρευνες αφού δύτες που ερευνούσαν όλη την ημέρα το βυθό της λίμνης Τσέμπαρκουλ δε βρήκαν κανένα ίχνος του μετεωρίτη, τμήματα του οποίου υποτίθεται ότι είχαν πέσει στη λίμνη. Ωστόσο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο των Ουραλίων που βρέθηκαν στο σημείο πτώσης του μετεωρίτη δήλωσαν ότι βρήκαν τελικά περίπου 50 θραύσματα κοντά στη λίμνη.

«Τα μέλη της αποστολής έστειλαν στο Εκατερίνενμπορυγκ τα θραύσματα που βρήκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, τον Βίκτορ Γκροχόφσκι, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, ο μετεωρίτης αυτός ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών - μετεωρίτες που αποτελούνται κυρίως από βράχους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως τα θραύσματα περιέχουν 10% σίδηρο.

Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης θα ονομαστεί "μετεωρίτης του Τσέρμπακουλ", διευκρινίζει το πανεπιστήμιο.

«Αφού βρήκαμε θραύσματα, το κυρίως κομμάτι του μετεωρίτη θα πρέπει να βρίσκεται στη λίμνη», εκτιμά ο Γκροχόφσκι.

Ο μετεωρίτης, το βάρος του οποίου υπολογίζεται από τους επιστήμονες σε περίπου 10 τόνους, διασπάστηκε πάνω από το Τσέλιαμπινσκ, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Τα κομμάτια έπεσαν στη Γη με τη μορφή σφαιρών φωτιάς με καπνό και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις και εκτυφλωτικές λάμψεις προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και ζημιές σε πολλά κτίρια. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά.

Σχόλια