default-image

Η Συρία διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ για τη φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Κόσμος
Η Συρία διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ για τη φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Συρία κάλεσε τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Υψίπεδα του Γκολάν προκειμένου να διαμαρτυρηθεί επισήμως για τη φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, την οποία η Δαμασκός χαρακτήρισε παραβίαση της συμφωνίας που είχε συναφθεί μετά τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών το 1974.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι ο στρατηγός Ικμπάλ Σίγκα, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης UNDOF, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε η διαμαρτυρία.  

Νωρίτερα, ο σύρος πρέσβης στο Λίβανο, Αλί Αμπντούλ Καρίμ Αλί, δήλωσε ότι η Δαμασκός έχει την επιλογή μιας «αιφνιδιαστικής απόφασης προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση των ισραηλινών μαχητικών».

«Η Συρία αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την κυριαρχία και το έδαφός της», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με ιστότοπο της Χεζμπολάχ.

Πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα λιβανικές, δυτικές και συριακές πηγές, ανέφεραν ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες αυτοκινητοπομπή κοντά στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου, με προφανή στόχο όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Το Associated Press, επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι τα φορτηγά της αυτοκινητοπομπής μετέφεραν ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-17.

Η συριακή κρατική τηλεόραση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβάρδισε στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στην Τζαμράγια, ανάμεσα στη Δαμασκό και τα σύνορα, κάνοντας λόγο για νεκρούς και πέντε τραυματίες, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή.

Αντάρτες κατηγόρησαν τις αρχές ότι ψεύδονται, υποστηρίζοντας ότι οι μοναδικές επιθέσεις εναντίον του κέντρου στην Τζαμράγια ήταν επιθέσεις με όλμους που εξαπέλυσαν οι ίδιοι.

Ανησυχία της Ρωσίας

Ανησυχία για τις πληροφορίες περί ισραηλινού χτυπήματος στη Συρία εξέφρασε νωρίτερα σήμερα η Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως, αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μια «ανεπίτρεπτη» παραβίαση του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

«Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε θα έχουμε να κάνουμε με αδικαιολόγητες επιθέσεις σε στόχους εδαφών μιας κυρίαρχης χώρας, που παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι ανεπίτρεπτες, όποιο και αν είναι το κίνητρό τους», τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Φόβοι του Ισραήλ για εξοπλισμό της Χεζμπολάχ

Οι πληροφορίες για το περιστατικό ήρθαν στην επιφάνεια τη στιγμή που το Ισραήλ εκφράζει ανοικτά φόβους ότι σύγχρονοι συριακοί πύραυλοι και χημικά όπλα ενδεχομένως να φθάσουν στα χέρια ριζοσπαστικών στοιχείων, όπως η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν το φερόμενο περιστατικό.

Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου δεν επιβεβαίωσαν επισήμως τις πληροφορίες, ωστόσο σημειώνουν ότι υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα ισραηλινών μαχητικών τις τελευταίες ημέρες.

Μία ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση σε συριακό έδαφος ενδέχεται να εμπλέξει και το Ιράν, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση στη Συρία ως επίθεση και στο ίδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, καταδίκασε το φερόμενο χτύπημα ως «ξεκάθαρη επίθεση που βασίζεται στην πολιτική της Δύσης» για αποσταθεροποίηση της Συρίας.

Σύμφωνα με ανταποκριτές στην ευρύτερη περιοχή, το Ισραήλ ανησυχεί για την πιθανότητα η σιιτική Χεζμπολάχ να αποκτήσει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, γεγονός που θα αυξήσει τις δυνατότητες της οργάνωσης να απαντά στα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της υιοθετεί τη συριακή εκδοχή των γεγονότων, κάνοντας λόγο για ισραηλινή επίθεση εναντίον ερευνητικού κέντρου του συριακού στρατού, την οποία και καταδικάζει, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μια προσπάθεια να πληγούν οι αραβικές στρατιωτικές δυνατότητες».

«Η Χεζμπολάχ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την ηγεσία της Συρίας, τον στρατό και τον λαό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, που υπογραμμίζει πως θα σταθεί στο πλευρό του συμμάχου της, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News