Κόσμος

El Pais: "Κρυφά βιβλία χορηγιών" στο κυβερνών κόμμα

Στοιχεία και φωτογραφίες των χειρόγραφων «κρυφών βιβλίων», όπως υποστηρίζει, του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος δημοσιεύει η El Pais, στα οποία καταγράφονται οι δωρεές επιχειρήσεων από το 1990 και για σχεδόν δύο δεκαετίες και, σύμφωνα με την εφημερίδα, πληρωμή του ίδιου του Ραχόι και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών.

Το PP επιμένει ότι οι πληρωμές του κόμματος στα στελέχη του ήταν πάντοτε νόμιμες, ενώ ο ίδιος ο Ραχόι επαναλαμβάνει ότι δεν έχει κάνει τίποτε παράνομο. Το γραφείο του μάλιστα τόνισε ότι το κόμμα έχει ζητήσει να γίνει ανεξάρτητος έλεγχος στους λογαριασμούς του.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δωρεές και οι πληρωμές απεικονίζουν το κρυφό λογιστικό σύστημα του PP, αν και τα ποσά δεν είναι απαραίτητα παράνομα.

Μέχρι πρόσφατα, τα ισπανικά κόμματα μπορούσαν να λαμβάνουν ανώνυμες δωρεές και αν έχουν δηλώσει τα ποσά στην εφορία μπορεί να μην είναι παράνομα.

Ωστόσο, ερωτήματα εγείρει το ότι ανάμεσα στις εταιρείες που εμφανίζονται στο δημοσίευμα της El Pais είναι και αρκετές κατασκευαστικές. Οι περισσότερες φερόμενες δωρεές, μάλιστα, εμφανίζονται την περίοδο της ισπανικής κατασκευαστικής "φούσκας".

Σχόλια