Κόσμος

Σύστημα προειδοποίησης από σεισμό

Οι στατιστικές είναι ανησυχητικές και οι Αρχές της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ ανησυχούν για το αναμενόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου όταν ενεργοποιηθεί το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Άλλωστε οι επιστήμονες έχουν δώσει μια εκτίμηση που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Σύμφωνα με αυτούς, υπάρχει 99% πιθανότητα για έναν σεισμό μεγαλύτερο των 6,7 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια στην περιοχή που αποτελεί από τις πιο σεισμογενείς της Αμερικής. Έτσι οι αρμόδιοι παρουσίασαν ένα νέο σύστημα προειδοποίησης των κατοίκων κόστους 80 εκατομμυρίων, που απαίτησε δέκα χρόνια δουλειάς μέχρι να δημιουργηθεί.

Το "ShakeAlert system", όπως είναι το όνομά του, αποτελεί ένα σύστημα συναγερμού βασισμένο σε 2.000 αισθητήρες, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους Καλιφορνέζους ένα λεπτό πριν την κυρίως δόνηση να προλάβουν είτε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, είτε να προστατευτούν με κάποιο τρόπο.

Ο χρόνος του ενός λεπτού από την ώρα που θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα και τα πρώτα σεισμικά κύματα φτάσουν στους αισθητήρες μέχρι την κυρίως σεισμική δόνηση θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς γεωλόγους, το σύστημα δοκιμάστηκε με επιτυχία πέρυσι προβλέποντας ότι ένας σεισμός θα είχε μέγεθος μόλις 3,5 Ρίχτερ και προειδοποίησε τους κατοίκους ότι τα κυρίως σεισμικά κύματα θα έφταναν στο Σαν Φρανσίσκο σε 25 δεύτερα, όπως και έγινε.

Σχόλια