Κόσμος

"Ανάσα" για τους πληγέντες του Sandy η ενίσχυσή τους με 60,2 δισ.

Έκτακτη βοήθεια ύψους 60,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση των παράκτιων περιοχών των ΗΠΑ που επλήγησαν από τον κυκλώνα "Σάντι" στα τέλη Οκτωβρίου ενέκρινε τη Δευτέρα το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Γερουσία ενέκρινε με 62 ψήφους υπέρ και 36 κατά το κείμενο που είχε ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για χορήγηση βοήθειας ύψους 50,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (38 δισεκατομμυρίων ευρώ). Νωρίτερα αυτόν το μήνα το Κογκρέσο είχε εγκρίνει βοήθεια ύψους 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κυβερνήτες των τριών πολιτειών που επλήγησαν περισσότερο (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Κονέκτικατ) εξέφρασαν την ικανοποίησή του για το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, για το οποίο χρειάστηκαν τρεις μήνες έντονων συζητήσεων και διαφωνιών στο Κογκρέσο.

Η βοήθεια προς τους πληγέντες από τον κυκλώνα "Κατρίνα" το 2005 είχε εγκριθεί μέσα σε δέκα ημέρες.

Από τον κυκλώνα "Σάντι", που έπληξε στις 29 Οκτωβρίου τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν.

Τα χρήματα, που καλύπτουν μια περίοδο δέκα χρόνων, θα διατεθούν για τους πληγέντες και για τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν να λειτουργούν, επίσης για την αποκατάσταση των υποδομών (σήραγγες, γέφυρες, δρόμοι), αλλά και για την προστασία από πιθανές φυσικές καταστροφές στο μέλλον.

Σχόλια