Κόσμος

Η Τεχεράνη έστειλε... πίθηκο στο διάστημα

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε με επιτυχία στο διάστημα μια κάψουλα στην οποία βρισκόταν ένας ζωντανός πίθηκος, όπως μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Fars και η κρατική ιρανική τηλεόραση, που επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η 285 κιλών κάψουλα ονόματι "Πισγάμ" ("Πρωτοπόρος"), που εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Καβοσγάρ-5, έφτασε σε ύψος 120 χλμ., κάνοντας μια πτήση χωρίς να τεθεί σε τροχιά, και επέστρεψε στο έδαφος χωρίς να υποστεί ζημιές.

«Το Ιράν εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία μια κάψουλα που ονομάστηκε "Πισγάμ" και περιείχε έναν πίθηκο, σε υψόμετρο 120 χλμ., κι ανέκτησε το φορτίο χωρίς ζημιές», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Άλαμ" επικαλούμενο τον οργανισμό αεροδιαστημικής βιομηχανίας του υπουργείο Άμυνας του Ιράν, που δε διευκρίνισε την κατάσταση του θηλαστικού ή το πού προσγειώθηκε η κάψουλα. Σύμφωνα με το δίκτυο και άλλα μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο πίθηκος επέστρεψε «ζωντανός».

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει στα μέσα του Ιανουαρίου το σχέδιό της να στείλει έναν πίθηκο στο διάστημα στις αρχές Φεβρουαρίου, ενόψει των εορτασμών για την 34η επέτειο από τη νίκη της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Η εκτόξευση παρουσιάζεται από τις ιρανικές Αρχές ως ένα πρώτο βήμα πριν την αποστολή ενός «ανθρώπου στο διάστημα, σε 5 ως 8 χρόνια».

Το Ιράν έχει ήδη στείλει τρεις δορυφόρους στο διάστημα χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το 2009, καθώς και μια "κάψουλα" που περιείχε έναν ποντικό, χελώνες και έντομα, το Φεβρουάριο του 2010. Πάντως είχε ακυρώσει, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, μια προηγούμενη προσπάθεια να στείλει ένα πρωτεύον θηλαστικό στο διάστημα, το Μάιο του 2010.

Δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν εξαιτίας της βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το Ιράν για να στέλνει δορυφόρους και σκάφη στο διάστημα, αφού τέτοιοι πύραυλοι θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές. Η Τεχεράνη διαψεύδει κάθε τέτοιο σενάριο, λέγοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό.

Σχόλια