Κόσμος

Βραζιλία: Ανθρωποκτονία από αμέλεια για τους μουσικούς

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια αναμένεται να απαγγείλουν οι δικαστικές Αρχές στα μέλη του συγκροτήματος που έκαναν χρήση βεγγαλικών σε κλαμπ της Βραζιλίας τα ξημερώματα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια συναυλίας. Από την πυρκαγιά που προκλήθηκε 232 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 117.

Την ίδια ώρα οι Αρχές της Βραζιλίας κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της τραγωδίας.

Η φωτιά στο κέντρο διασκέδασης Kiss στη Σάντα Μαρία του Ρίο Γκράντε, στο νότιο τμήμα της χώρας, φέρεται να ξέσπασε όταν μέλος συγκροτήματος που έπαιζε ζωντανά στο κέντρο άναψε ένα πυροτέχνημα στη σκηνή. Όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo, σπινθήρες ήρθαν σε επαφή με το υλικό της ηχομόνωσης που υπήρχε στο ταβάνι και το κτήριο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Οι περισσότεροι θαμώνες, νέοι στην ηλικία, φέρεται να πέθαναν από ασφυξία ή να ποδοπατήθηκαν από τον πανικό που προκλήθηκε. Οι Αρχές ερευνούν καταγγελίες ότι πολλά από τα θύματα δεν κατάφεραν να διαφύγουν από τη μοναδική έξοδο κινδύνου που υπήρχε.

Ένας από τους γιατρούς που παρακολουθεί τα θύματα δήλωσε ότι από την πυρκαγιά το κλαμπ γέμισε με τοξικές αναθυμιάσεις προκαλώντας ασφυξία στους περισσότερους από τους νεκρούς.

Τo Globo μετέδωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν μεταξύ 16 και 20 ετών, ενώ ένας πυροσβέστης δήλωσε στο BBC ότι ήταν ό,τι χειρότερο έχει δει στη ζωή του.

Ένας από τους ιδιοκτήτες του κέντρου φέρεται να δήλωσε ότι η άδεια πυρασφάλειάς του είχε λήξει πέρυσι και πως ήταν στη διαδικασία της ανανέωσης.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ επέστρεψε εκτάκτως στη Βραζιλία από τη Χιλή και επισκέφτηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο. Η κ. Ρούσεφ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να βοηθήσει τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων. «Είναι μία τραγωδία για όλους μας», δήλωσε.

Παράλληλα, η Βραζιλία ματαίωσε μια τελετή που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στην Μπραζίλια για τις 500 ημέρες μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Τέλος, στη Σάντα Μαρία κηρύχθηκαν 30 ημέρες πένθους για τα θύματα της τραγωδίας.

Σχόλια