Κόσμος

Αίγυπτος: Ένας νεκρός κατά τις συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αιγυπτιακής αστυνομίας.

Ο άνθρωπος επλήγη από βλήμα στο κεφάλι τη στιγμή που οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα στην περίμετρο της πλατείας Ταχρίρ και στην παρακείμενη γέφυρα Κασρ αλ-Νιλ.

Κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε στο Κάιρο ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα με το οποίο παραχωρείται στον αιγυπτιακό στρατό το δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες και να υποστηρίζει το έργο της αστυνομίας στην αποκατάσταση της τάξης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατός «θα συμπεριφέρεται σαν αστυνομική δύναμη».

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το διάταγμα αφορά ολόκληρη την Αίγυπτο ή μόνο την περιοχή του Σουέζ.

Εντωμεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν τη Δευτέρα στους δρόμους του Πορτ Σάιντ για να παρακολουθήσουν τις κηδείες των πιο πρόσφατων θυμάτων της βίας σ' αυτή την αιγυπτιακή πόλη, στην οποία ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι πενθούντες κρατούσαν τα φέρετρα πάνω από τα κεφάλια τους και μερικοί έδειχναν στις κάμερες άδεια δοχεία από δακρυγόνα. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στις κηδείες των 33 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί μία μέρα νωρίτερα στις ταραχές.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν και δακρυγόνα ρίχτηκαν στη διάρκεια των χθεσινών κηδειών, όπου η οργή στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για επανάληψη των επεισοδίων.

Σχόλια