default-image

"Σε πολλούς τομείς ο Μουσολίνι είχε δράσει σωστά"

Κόσμος
"Σε πολλούς τομείς ο Μουσολίνι είχε δράσει σωστά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύμα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι ύμνοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη δράση και το έργο του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Με τα λεγόμενά του ο "Καβαλιέρε" εμφανίστηκε ως απολογητής του Μουσολίνι, τον οποίο μάλιστα δικαιολόγησε για τη συμμαχία με τη χιτλερική Γερμανία.

Μιλώντας στη διάρκεια τελετής μνήμης στο Μιλάνο και με αφορμή τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στη γενοκτονία των εβραίων, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι νόμοι των φυλετικών διακρίσεων κατά των Εβραίων ήταν το μεγαλύτερο λάθος ενός ηγέτη, του Μουσολίνι, που σε πολλούς άλλους τομείς είχε δράσει ορθά».

Ο "Καβαλιέρε" πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ιταλία δε φέρει τις ίδιες ευθύνες με τη Γερμανία» και πως «υπήρξε μια συνενοχή, που στην αρχή δε συνοδεύτηκε από πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης».

Ο Μπερλουσκόνι επιχείρησε να εξηγήσει τη στρατηγική του Μουσολίνι να συμπαραταχθεί με τον Αδόλφο Χίτλερ: «Είναι δύσκολο να μπούμε τώρα στη θέση εκείνου που έπαιρνε τότε τις αποφάσεις. Είναι βέβαιο ότι η (ιταλική) κυβέρνηση, φοβούμενη ότι η ισχύς της Γερμανίας θα της έδινε και την τελική νίκη, προτίμησε να συμμαχήσει μαζί με τον Χίτλερ παρά να σταθεί εναντίον του».

«Εντός αυτής της συμμαχίας», προσέθεσε ο Μπερλουσκόνι, «ήλθε η επιβολή της μάχης και η εξόντωση των εβραίων - συνεπώς οι φυλετικοί νόμοι είναι το χειρότερο λάθος του ηγέτη Μουσολίνι, ο οποίος αντιθέτως με πολλούς άλλους τρόπους έπραξε καλά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News