Κόσμος

Σημαντική ανακάλυψη στο Κολοσσαίο

Και όμως κάποτε το Κολοσσαίο της Ρώμης ήταν πολύχρωμο. Όπως και τα ελληνικά αγάλματα της Κλασικής Εποχής που την εποχή της δημιουργίας τους ήταν ζωγραφισμένα με ρεαλιστικό τρόπο.

Ιταλοί αρχαιολόγοι και συντηρητές ανακοίνωσαν ενθουσιασμένοι τη σημαντική ανακάλυψή τους στο ηλικίας 2.000 ετών αμφιθέατρο που δεσπόζει στην Αιώνια Πόλη και πιο συγκεκριμένα σπαράγματα τοιχογραφιών.

Καθώς εργάζονταν σε έναν από τους εδώ και δεκαετίες κλειστούς διαδρόμους του Κολοσσαίου καθαρίζοντας τον ασβεστόλιθο από την πατίνα των χρόνων και τα υπολείμματα από το καυσαέριο των αυτοκινήτων, βρέθηκαν μπροστά σε τοιχογραφίες με ζωντανά χρώματα, όπως το πομπηιανό κόκκινο, το γαλάζιο, το πράσινο και το λευκό.  

Το γαλάζιο χρώμα το οποίο ήταν εξαιρετικά ακριβό εκείνη την εποχή, άρα και ένδειξη πλούτου, και η θέση των τοιχογραφιών σε έναν απλό διάδρομο που οδηγούσε στις θέσεις του απλού κοινού υποδηλώνουν ότι ολόκληρο το εσωτερικό του αμφιθεάτρου έφερε τοιχογραφική διακόσμηση, σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων Mariarosaria Barbera.

Για το εξωτερικό είναι γνωστό σε όλους πως κοσμούνταν με λευκό μάρμαρο και αγάλματα στις κόγχες που αποκαθηλώθηκαν το Μεσαίωνα για τη διακόσμηση εκκλησιών και πολυτελών κτισμάτων της Αιώνιας Πόλης αφήνοντας γυμνό το Κολοσσαίο, όπως το βλέπουμε σήμερα. Εκτός όμως από τις τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν και γκράφιτι της εποχής από θεατές των αγώνων και των αιματοβαμμένων θεαμάτων που λάμβαναν χώρα στην αρένα του Κολοσσαίου.

Ανάμεσά τους φοίνικες, σύμβολο της νίκης και πλείστα όσα πονηρά και μη! Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται αυτό το διάστημα ένα τεραστίων διαστάσεων αναστηλωτικό έργο στο Φλάβιο Αμφιθέατρο, όπως είναι το επίσημο όνομα του Κολοσσαίου, κόστους 25 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ολοκληρωθεί το 2015.  

Σχόλια