default-image

Δεκάδες νεκροί στην Αίγυπτο

Κόσμος
Δεκάδες νεκροί στην Αίγυπτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο και 277 τραυματίστηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη της Αιγύπτου Πορτ Σάιντ, ύστερα από την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορούμενους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας.

Μόλις ο δικαστής ανέγνωσε την απόφαση για τη θανατική καταδίκη των 21 κατηγορουμένων στα αιματηρά επεισόδια του γηπέδου Πορτ Σάιντ, στο δικαστήριο επικράτησε πανδαιμόνιο. Ο δικαστής προσπάθησε να επιβάλει την τάξη και την ηρεμία στην αίθουσα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και αποχώρησε άρον-άρον.

Αμέσως μετά ξέσπασαν ταραχές από συγγενείς των κατηγορουμένων που προσπάθησαν να εισβάλουν στις φυλακές στο Πορτ Σάιντ.

Οι 21 που καταδικάστηκαν κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο 74 ανθρώπων μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ την 1η Φεβρουαρίου του 2012. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε τα 21 ονόματα που «εστάλησαν στο μουφτή», φράση που σημαίνει την επιβολή της θανατικής ποινής, αφού η εσχάτη των ποινών πρέπει να εγκριθεί από την ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου.

Οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 73. Η ετυμηγορία για τους υπόλοιπους θα ανακοινωθεί στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Κάιρο έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας Αλ-Αχλί - γνωστοί ως Ultras - πανηγύρισαν για την απόφαση τραγουδώντας και πετώντας πυροτεχνήματα στους δρόμους του Καΐρου. Συγγενείς των 74 νεκρών ύψωσαν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων κι άρχισαν να φωνάζουν «ο Θεός είναι μεγάλος».

Αντίθετα, οι συγγενείς των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακή όπου αυτοί κρατούνται στο Πορτ Σάιντ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απωθήσει.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση επί της απόφασης. Από τους καταδικασθέντες σήμερα κανένας δεν ήταν αστυνομικός.

Οι συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Οπαδοί της Αλ-Μασρί και οι οικογένειες των κατηγορούμενων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα. Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάιντ για να επιβάλουν την τάξη.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στη γειτονική πόλη Σουέζ, ύστερα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν 530, με αφορμή τη χθεσινή δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να «απορρίψουν τη βία στα λόγια και στις πράξεις τους» και υποσχέθηκε πως αυτοί που ευθύνονται για τις φονικές συγκρούσεις θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της Διώρυγας του Σουέζ, «η λειτουργία της διώρυγας δεν επηρεάστηκε από τα γεγονότα» και πρόσθεσε ότι σήμερα Σάββατο τη διέπλευσαν 44 πλοία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και βραβευμένος με Νομπέλ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε έκκληση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής "σωτηρίας" με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα. «Η σταθερότητα στην Αίγυπτο θα επιστρέψει μέσα από μία πολιτική λύση που βασίζεται στη διαφάνεια και την αξιοπιστία: μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για την αποκατάσταση της τάξης και την αναζωογόνηση της οικονομίας και ένα σύνταγμα για όλους τους Αιγύπτιους»,δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. Η αντιπολίτευση απείλησε ότι θα μποϊκοτάρει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι τα πολύνεκρα επεισόδια στο στάδιο Πορτ Σάιντ της ομώνυμης πόλης της Αιγύπτου σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί την 1η Φεβρουαρίου του 2012. Τα επεισόδια εκτυλίχτηκαν μετά το τέλος του αγώνα των δύο ομάδων, ο οποίος είχε βρει νικήτρια με 3-1 τη γηπεδούχο ομάδα της Αλ-Μασρί. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και στις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών που ακολούθησαν βρήκαν το θάνατο 74 άνθρωποι, ενώ πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τη χειρότερη ποδοσφαιρική τραγωδία στη χώρα.

(Φωτογραφία: Αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News