default-image

Αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Κονγκό σκοπεύει να προτείνει ο Μπαν Κι-Mουν

Κόσμος
Αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Κονγκό σκοπεύει να προτείνει ο Μπαν Κι-Mουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αποστολή στρατιωτικής ειρηνευτικής μονάδας στο Κονγκό σκοπεύει να προτείνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αντιμετώπιση των ανταρτών του κινήματος Μ23 και άλλων ένοπλων ομάδων. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Η μονάδα επέμβασης θα απαρτίζεται από μερικές χιλιάδες στρατιώτες που θα έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τις ένοπλες ομάδες από το να επεκταθούν σε περιοχές με πλούσιους φυσικούς πόρους.

«Δεν πρόκειται απλά για τη διατήρηση της ειρήνης αλλά για την επιβολή της. Είναι μια πολύ πιο αποφασιστική στάση», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Θα είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις».

Ο στρατός του Κονγκό δεν έχει καταφέρει εδώ και εννέα μήνες να καταστείλει τις αυξανόμενες εξεγέρσεις των ανταρτών του Μ23, οι οποίοι, όπως εικάζουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 15μελές Συμβούλιο είναι πιθανό να συμφωνήσει για τη μεσολάβηση της ειδικής στρατιωτικής ομάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News