Κόσμος

Η ιλαρά "θερίζει" τα παιδιά στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 103 παιδιά πέθαναν αυτόν το μήνα ύστερα από επιδημία ιλαράς που ξέσπασε στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη αξιωματούχοι, ενώ συνολικά το 2012 τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την ίδια αιτία είναι 310.

Οι 62 από τους 103 θανάτους αυτού του μήνα σημειώθηκαν στη νότια επαρχία Σιντ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάριαμ Γιούνους. Οι 33 θάνατοι που συνδέονται με την επιδημία σημειώθηκαν στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν, ενώ επτά παιδιά πέθαναν στην ανατολική επαρχία Πουντζάμπ και ένα στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

«Η βασική αιτία εμφάνισης της επιδημίας ιλαράς είναι η ελλιπής ανοσοποίηση και ο υποσιτισμός. Τα παιδιά που πέθαναν ήταν από βρέφη κάτω των 9 μηνών μέχρι παιδιά 9 ετών», είπε η Μάριαμ Γιούνους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη προμηθεύσει εμβόλια κατά της ιλαράς για περίπου τρία εκατομμύρια παιδιά.

Οι Αρχές στη Σιντ λαμβάνουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο υγείας της επαρχίας Μαζάρ Κασμάνι. «Έχουμε πραγματοποιήσει εκστρατείες κατά της ιλαράς στις οκτώ συνοικίες της Σιντ που έχουν πληγεί περισσότερο και έχουμε εμβολιάσει 3,5 εκατομμύρια παιδιά. Θα ακολουθήσει το στάδιο μετά τον εμβολιασμό και η λήψη κάθε μέτρου για την εξάλειψη της ασθένειας», είπε ο Κασμάνι και πρόσθεσε ότι η ιλαρά προκάλεσε 210 θανάτους τον περασμένο χρόνο στην επαρχία.

Η Σιντ επλήγη ιδιαίτερα σφοδρά καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του 2010 και του 2011, εξαιτίας των οποίων εκτοπίστηκε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων - κάποιοι εξ αυτών ζουν ακόμη σε προσωρινά καταφύγια κι είναι ευάλωτοι στις ασθένειες.

Σχόλια