Κόσμος

Σλοβενία: Πολιτική κρίση και απεργίες στο δημόσιο

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Σλοβενίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες απεργιακή κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή με την αποχώρηση του δεύτερου κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά τις «λειψές» απαντήσεις του προέδρου για τις αδικαιολόγητα υψηλές καταθέσεις του.

Σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τελωνεία, κ.ά., πήραν μέρος στην απεργία, ενώ νοσηλευτικά ιδρύματα και κέντρα κοινωνικής φροντίδας λειτούργησαν με μειωμένο προσωπικό. Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε πολιτιστικά ιδρύματα, μουσεία, βιβλιοθήκες, στους δήμους, αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Τουλάχιστον 100.000 ήταν οι συμμετέχοντες στην απεργία και στις διαδηλώσεις σε 14 πόλεις της χώρας και, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των σωματείων Γιάνεζ Ποσέντι, «οι πολίτες τόλμησαν να δείξουν τα πρόσωπά τους στις κάμερες και να ξεσηκωθούν για τα δικαιώματά τους».

Από την πλευρά του ο Μπράνιμιρ Στρούκελι, επικεφαλής του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών και Επιστημόνων (SVIZ), δήλωσε πως «ο φόβος των ανθρώπων εξαφανίστηκε» από την τελευταία συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Νοέμβριο του 2012. «Νομίζω ότι πρόκειται για μία θετική αρχή αλλαγών. Οι άνθρωποι τώρα θέλουν να μιλήσουν άφοβα», τόνισε.  

Την ίδια ώρα, το κόμμα "Λίστα Πολιτών" (DL) αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του πρωθυπουργού, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει τώρα δύο υπουργούς λιγότερους και η σλοβενική Βουλή να μην έχει πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της "Λίστας Πολιτών" Γκρέγκορ Βίραντ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Βουλής και οι Γιάνεζ Σούστερτσιτς και Σένκο Πλίτσανιτς από υπουργοί Οικονομικών, και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της "Λίστας Πολιτών" υιοθέτησε ομόφωνα την απόφαση να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που είχε τεθεί από το κόμμα στον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα να παραιτηθεί, λόγω της έκθεσης της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς που αποκάλυψε ότι παραβίασε το νόμο επειδή δε δήλωσε περιουσιακά του στοιχεία.

Σχόλια