Κόσμος

Περικόπτονται 25 θέσεις εργασίας στους Financial Times

Οι Financial Times (FT) σχεδιάζουν να περικόψουν συνολικά περίπου 25 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης με στόχο να μειωθούν τα εκδοτικά κόστη της εφημερίδας και να δοθεί κατά κύριο λόγο το βάρος στις ψηφιακές της υπηρεσίες, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνέταξε η διεύθυνση της εφημερίδας και διανεμήθηκε εσωτερικά στον όμιλο.

Στο μήνυμα αυτό, ο διευθυντής των Financial Times Λάιονελ Μπάρμπερ αναφέρει ότι τίθεται σε εφαρμογή ένα σχέδιο με στόχο να «αναδιαμορφωθεί» η εφημερίδα «για την ψηφιακή εποχή». Δεν υπεισέρχεται ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με το σε ποιους τομείς θα κάνει περικοπές θέσεων εργασίας.

Η γνωστή εφημερίδα με το ροζ χαρτί, στην οποία απασχολούνται συνολικά 600 άνθρωποι, υπήρξε ένας από τους πλέον επιτυχημένους τίτλους σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στο διαδίκτυο, χρεώνοντας τους αναγνώστες της με βάση ένα μοντέλο που τους επιτρέπει να διαβάζουν ένα συγκεκριμένο αριθμό άρθρων κάθε μήνα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση συνέβαλε να δοθεί ώθηση στις ψηφιακές συνδρομές, που ξεπέρασαν την κυκλοφορία των χάρτινων αντιτύπων της για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρώτο μισό του 2012.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπηρετούμε μια ψηφιακή πλατφόρμα πρωτίστως, και την έντυπη έκδοση δευτερευόντως», ανέφερε ο Μπάρμπερ στο μήνυμα, το οποίο εστάλη τη Δευτέρα. «Αυτή είναι μια μεγάλη πολιτισμική μεταβολή για τους FT, που είναι πιθανό να επιτευχθεί μόνο με περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές. Είμαι αποφασισμένος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των FT ως ενός παγκόσμιας κλάσης, οικονομικά βιώσιμου ειδησεογραφικού οργανισμού», πρόσθεσε. «Έχουμε γίνει πρωτοπόροι της βιομηχανίας. Δεν είναι η ώρα να διστάσουμε», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Μπάρμπερ το σχέδιο εθελουσίας εξόδου που εξετάζεται θα μειώσει τα κόστη του ομίλου κατά 1,6 εκατ. λίρες (1,91 εκατ. ευρώ) το τρέχον οικονομικό έτος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η μείωση του προσωπικού θα φτάσει με βάση τους υπολογισμούς του τα 25 πρόσωπα, ή περίπου το 4% του συνόλου, έπειτα από τη δημιουργία 10 θέσεων εργασίας στην ψηφιακή έκδοση των FT.

Ο όμιλος ανέφερε ότι θα διαβουλευτεί με την Εθνική Ένωση των Δημοσιογράφων σχετικά με τις κινήσεις που σχεδιάζει να κάνει εάν δεν επιτύχει το επίπεδο της μείωσης του προσωπικού που επιδιώκει.

Η αναδιοργάνωση της εφημερίδας ακολουθεί μήνες φημών περί του εάν η μητρική εταιρεία, η Pearson Plc, θα πωλούσε τον τίτλο, καθώς μετατοπίζει το επίκεντρο του ενδιαφέροντός της στην εκπαίδευση. Η εταιρεία Πίρσον, ωστόσο, διέψευσε ότι η εφημερίδα διατίθεται προς πώληση.

Σχόλια