default-image

Ισραήλ: Ισόπαλοι οι συνασπισμοί δεξιάς και κεντροαριστεράς

Κόσμος
Ισραήλ: Ισόπαλοι οι συνασπισμοί δεξιάς και κεντροαριστεράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δεξιός συνασπισμός και ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς αποσπούν ίσο αριθμό εδρών (60 έκαστος) στο κοινοβούλιο, μετά την καταμέτρηση του 99,5% των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.  

Το κοινό ψηφοδέλτιο των κόμματος "Λικούντ" του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματος "Ισραέλ Μπεϊτέινου" του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν συγκεντρώνει 31 έδρες, έναντι 42 που διέθετε στο απερχόμενο κοινοβούλιο, ενώ το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα "Γες Ατίντ", το οποίο ίδρυσε μόλις πριν από ένα χρόνο ο πρώην δημοσιογράφος Γιαΐρ Λαπίντ, αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα εκλέγοντας 19 βουλευτές στην 120μελή Κνεσέτ. Ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα με 15 έδρες.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αποτελέσματα η "Εβραϊκή Εστία", το εθνικιστικό θρησκευτικό κόμμα που εκπροσωπεί του εποίκους υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, εκλέγει 11 βουλευτές, τα υπερορθόδοξα κόμματα των σεφαρδιτών "Σας" αποσπούν 11 έδρες, ενώ ο "Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά" 7 έδρες και ακολουθούν το νέο κεντρώο "Κίνημα" ("Χα Τνούχα") της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι (στήριξε την εκστρατεία του κόμματός της στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους) με 6 έδρες, το αριστερό "Μέρετζ" με επίσης 6 έδρες και το "Καντίμα" με 2 έδρες. Τα αραβικά κόμματα συγκεντρώνουν 12 έδρες.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος είναι ο πιθανότερος για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος, σε δηλώσεις του μετά από τη δημοσιοποίηση των exit polls είπε πως «η κυβέρνηση που θα οικοδομήσουμε θα πρέπει να βασίζεται πρώτα από όλα στη στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Η πρώτη πρόκληση ήταν και παραμένει να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News