default-image

Πενήντα χρόνια φιλίας Γερμανίας-Γαλλίας

Κόσμος
Πενήντα χρόνια φιλίας Γερμανίας-Γαλλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, γιορτάζουν σήμερα στο Βερολίνο τα πενήντα χρόνια της μεταπολεμικής τους συμφιλίωσης με την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων στο Βερολίνο. Με τη Συνθήκη, Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν να επισφραγίσουν τη φιλία τους και να συνεργασθούν στον τομέα των διεθνών σχέσεων, της άμυνας και της παιδείας. Σε πρακτικό επίπεδο αποφάσισαν την οργάνωση ετήσιων συναντήσεων σε επίπεδο κορυφής είτε σε επίπεδο υπουργών.

Η υπογραφή της Συνθήκης έγινε στις 22 Ιανουαρίου του 1963 στο μέγαρο των Ηλυσίων, από τους τότε ηγέτες των δύο χωρών, τον στρατηγό Σαρλ Ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ.

Κοινές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις

Γερμανία και Γαλλία σχεδιάζουν να υποβάλουν τον Μάιο κοινές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αυτό ανακοίνωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων που λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ οι δύο κυβερνήσεις σκοπεύουν να παρουσιάσουν τον Μάιο κοινές προτάσεις, για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι Παρίσι και Βερολίνο συμμερίζονται την επιθυμία για ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αντιμετώπιση της ανεργίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News