Κόσμος

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 716 εκατ. δολαρίων χρειάζεται η Υεμένη

Η Υεμένη χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 716 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013, δηλαδή 22% περισσότερα χρήματα από πέρυσι, μετά την επανεκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού, εκτίμησαν σήμερα οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Ελπίζουμε να συλλέξουμε το σύνολο του ποσού για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες και να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην Υεμένη Τροντ Γένσεν στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου στο Ντουμπάι.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη στην Υεμένη και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ανθρώπων», πρόσθεσε ο Γένσεν.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ελπίζουν «οι παραδοσιακοί δωρητές και εταίροι της Υεμένης να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν αυτό το ποσό στο σύνολό του».

Το 2012 συγκεντρώθηκαν 329 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας είχαν εκτιμηθεί στα 585 εκατομμύρια δολάρια.

Φέτος, «η επιστροφή στη σταθερότητα σε κάποιες περιοχές του βορρά και του νότου της χώρας επέτρεψε να επανεκτιμηθούν οι ανάγκες», επεσήμανε ο Γένσεν. «Εντοπίσαμε περισσότερους ανθρώπους σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας απ' ό,τι πιστεύαμε και περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Υπήρξαν θετικές εξελίξεις (στην Υεμένη), όμως η ανθρωπιστική κατάσταση δεν άλλαξε», σημείωσε ο αξιωματούχος της OCHA.

Περίπου τα 13 από τα 24 εκατομμύρια των κατοίκων της Υεμένης δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ 10,5 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια