Κόσμος

Ο πρίγκιπας Χάρι παραδέχτηκε ότι έχει σκοτώσει Ταλιμπάν

Με αφορμή το τέλος της αποστολής του στο Αφγανιστάν μετά από πέντε μήνες παρουσίας εκεί και την επιστροφή του στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρίγκιπας Χάρι παραχώρησε συνέντευξη, στα πλαίσια της οποίας παραδέχτηκε ότι έχει πυροβολήσει και σκοτώσει ο ίδιος Ταλιμπάν, ως συγκυβερνήτης σε μια επίθεση με ελικόπτερα "Απάτσι".

«Πήραμε μια ζωή για να σώσουμε μια ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο 28χρονος πρίγκιπας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από το BBC, συμπληρώνοντας ότι όσο ήταν στο Αφγανιστάν ο στρατός δρούσε περισσότερο αποτρεπτικά, παρά επιθετικά. «Αν υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν κακά πράγματα στα παιδιά μας, τότε υποθέτω ότι θα πρέπει να τους βγάλουμε έξω από το παιχνίδι. Αφαιρώ μία ζωή για να σώσω άλλη. Αυτό ήταν το διακύβευμα, πιστεύω», σημείωσε.

Ο πρίγκιπας Χάρι μίλησε επίσης για την επίθεση των Ταλιμπάν στο στρατόπεδο στη νότια επαρχία Χελμάντ, που συνέβη την ημέρα των γενεθλίων του, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αναφερόμενος δε στη ζωή του μέσα στο στρατόπεδο, τη χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογική. Τόσο φυσιολογική, όσο μπορεί να είναι. Δε μου επιφυλάσσουν διαφορετική μεταχείριση», είπε. Ωστόσο, εξέφρασε το παράπονο ότι «πολλοί απ' όσους δε μ' έχουν συναντήσει με αντιμετωπίζουν εδώ ως το πρίγκιπα Χάρι, αντί για το λοχαγό Γουέιλς, πράγμα που είναι ενοχλητικό».

Ο πρίγκιπας Χάρι είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας που έλαβε ενεργό ρόλο σε πολεμικές επιχειρήσεις, μετά από το θείο του, δούκα της Υόρκης, που έλαβε μέρος στον πόλεμο των Φόκλαντ.

Οι Ταλιμπάν είχαν αναφέρει ότι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν να απαγάγουν ή να σκοτώσουν το Χάρι στη διάρκεια της θητείας του, ενώ ένας Αφγανός πολέμαρχος τον είχε χαρακτηρίσει μεθυσμένο «τσακάλι» που πήγε στη χώρα για να σκοτώσει αθώους Αφγανούς πολίτες.

Ο ίδιος πάντως προσθέτει πως δεν επέλεξε να γίνει χειριστής ελικοπτέρου για να σκοτώνει ανθρώπους: «Αποτελούμε ένα εξαιρετικά αξιόπιστο πλεονέκτημα και η κύρια αποστολή μας είναι η υποστήριξη» από αέρος. «Εάν τραυματιστεί κάποιος, εμείς καταφτάνουμε για να πετάμε πάνω από αυτούς για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε επίθεση ανταρτών, αφού θα μας δουν και θα σκεφτούν "εντάξει, είναι μία άνιση μάχη, δεν πρόκειται να σας πλησιάσουμε"», εξήγησε ο Χάρι.

Εκτός από τη συζήτηση γα το στρατιωτικό του ρόλο στο Αφγανιστάν, ο Χάρι μίλησε για διάφορα άλλα θέματα, όπως ότι προκάλεσε κακό στην οικογένειά του όταν απαθανατίστηκε γυμνός σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας πέρυσι.

Σχόλια